Djecu tokom raspusta ne opteretiti, ali ni pustiti ih da rade šta hoće

"Djeca ne mogu da uče duže od 10-15 minuta. To je nova vrsta kognitivnog poremećaja, ali nije samo to problem. Mi moramo djeci da usporimo mozak", rekao je Rajović

5200 pregleda 2 komentar(a)

Tokom raspusta dijete ne treba da uči i da se opterećuje, ali ne treba ni da mu tek tako damo šta radi šta hoće, kazao je u Bojama jutra dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka.

"Važno je da se dijete igra, da trči, skače, igra sa drugom djecom. Roditelji treba da iskoriste raspust kako bi pomogli djeci sa problemom koncentracije", rekao je Rajović.

On navodi da je Evropi i u regionu ovaj problem, koji se naziva hiperpažnja, sve učestaliji.

"Djeca ne mogu da uče duže od 10-15 minuta. To je nova vrsta kognitivnog poremećaja, ali nije samo to problem. Mi moramo djeci da usporimo mozak", rekao je Rajović i objasnio:

"Dijete koje igra igrice, gleda tv i videe, prima stotine hiljada informacija. Mozak to obrađuje ali nema vremena za dubinu obrade, to radi površno. Zato djeca ne mogu da uče pola sata. Onda je pitanje kako će oni da uče i zato imamo problem u školama da je svaka generacija sve slabija", smatra Rajović.

Bonus video: