Balkan barometar: U regionu pada podrška ulasku u Evropsku uniju

Dvije trećine mladih želi da ode sa Zapadnog Balkana

6209 pregleda 4 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Balkan barometar, godišnje istraživanje mišljenja građana i privrednika na Zapadnom Balkanu, prvi put od 2015. pokazalo je da pada podrška članstvu u Evropskoj Uniji u našem regionu.

Sa prošlogodišnjih 62 podrška je pala na 60 odsto a za 6 procenata porastao je broj građana Zapadnog Balkana koji smatraju da naš region nikad neće ući u EU.

To je saopšteno u Briselu na predstavljanju istraživanja koje je osmi put sproveo Savjet za regionalnu saradnju iz Sarajeva.

"Članstvo u EU i dalje podržava većina građana regiona, njih 60 odsto ali situacija nije ruzičasta I pokazuje rast pesimizma među građanima pošto prvi put u 8 godina skoro trećina njih misli da njihove zemlje nikad neće ući u EU", kazala je generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu.

Dodatan pad podrške mogao bi se očekivati nakon tek završenog samita lidera EU i Zapadnog Balkana, sa kog juče odavde iz Brisela nisu stigle vijesti o napretku država regiona na evropskom putu. Pojedini lideri zemalja regiona otvoreno su negodovali jer sve države, među kojima i Crna Gora, i dalje ostaju u čekaonici, bez makar i okvirnog datuma, kada bi se mogle pridružiti EU.

"Juče smo nažalost imali dan za Zapadni Balkan pun različitih frustracija. Nije došlo do otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom I Sjevernom Makedonijom, Bosna I Hercegovina nije dobila status kandidata niti je Kosovo dobilo viznu liberalizaciju. Ništa novo ni za Crnu Goru i Srbiju. Jučerašnji dan je zaista bio težak", kazala je Bregu.

U skladu sa ne baš skorom evropskom perspektivom regiona su i razmišljanja mladih.

"67 odsto mladih između 18 i 24 godine razmišlja da ode i radi u inostranstvu. To pokazuje da živimo u društvima koja se prazne",navela je Bregu.

Jedna trećina građana nije zadovoljna trenutnom bezbjednosnom situacijom u regionu, pokazalo je drugo danas predstavljeno istraživanje Savjeta za regionalnu saradju - Balkan sikjurimetr. Kao najveće bezbjednosne prijetnje građani zemalja regiona vide organizovani i finansijski kriminal, terorizam i nasilni ekstremizam i prirodne katastrofe. Tu su i širenje dezinformacija i porodično nasillje a čak 40 posto mu je i svjedočilo. Kao najkorumpiranije sektor vide sudstvo a svaki peti ispitatik tvrdi da je dao mito da bi dobio neku zdravstvenu uslugu.

"Sudski sistem ostaje najmanje nezavisan od političkog uticaja i tako misli 66 odsto građana. Samo 21 posto vjeruje političkim partijama a 75 posto im ne vjeruje", kazala je Bregu.

Istraživanja su pokazala i da se drastično promijenila sklonost mladih ka društvenim mrežama pa ih 60 posto najčešće koristi Instagram a samo 23 odsto Fejsbuk.

Bonus video: