Vojinović roditeljima djece ometene u razvoju obećao rješavanje problema u nadležnosti Ministarstva prosvjete

"Tražimo da imamo adekvatno liječenje u Crnoj Gori, da imamo Institut koji će biti pokriven za svu našu djecu, da imamo asistenta u nastavi, da imamo primanja koja zaslužuju ta djeca..."

3065 pregleda 3 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Nevladina organizacija Plava planeta i roditelji djece ometene u razvoju, protestovali su danas ispred zgrade Vlade.

Povod okupljanja su brojne prepreke sa kojima se susreću ova djeca - od nemogućnosti adekvatnog liječenja i nedstatka asistenata u nastavi do niskih nadoknada.

Svoje probleme saopštili su ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću koji je, obećao da će one u domenu prosvjete pokušati da rijesi, o čemu će sa njim razgovarati već za desetak dana.

"Centar za autizam ima pet prostorija pa zamislite, znači u Baru imamo 250 djece sa posebnim potrebama. Tražimo da imamo adekvatno liječenje u Crnoj Gori, da imamo Institut koji će biti pokriven za svu našu djecu, da imamo asistenta u nastavi, da imamo primanja koja zaslužuju ta djeca, znači veća", rekao je Predrag Perak iz NVO Plava planeta

Tatjana Leposavić Ceković iz Savjeta roditelja Resursnog centra u Podgorici navela je da djeci prevoz nije obezbjeđen, i da nemaju nikakve usluge u gradu.

"Za takvu djecu ne postoji taksi udruženje koje će izaći sjutra u susret, jer djeca autobusom ne mogu. To je najmanji problem, da ne pričamo za kadar koji im je vrlo potreban", kazala je Leposavić Ceković.

Nadležni često nisu odgovarali na njihove brojne zahtjeve.

Ishodom kratkog razgovora sa Vojinovićem, roditelji su bili zadovoljni.

"Ministar prosvjete će nas u toku, ne ove naredne sedmice, nego one tamo nedelje primiti na razgovor i pokušaćemo da riješimo što se tiče dijela prosvjete, probleme koji su nas zadesili", kazao je Perak.

Leposavić Ceković je rekla da im je Vojvodić kazao da sve što je u njegovoj moći da tu neće biti problema.

"Do septembra će se rješiti te mnoge stvari pogotovo za djecu koja trebaju asistente. Povezan će biti sa Ministarstvom zdravlja, a onda idemo korak po korak. Mi moramo biti optimisti, nama malo malo veliko znači"

Do tada, sastanak planiran za početak jula, željno očekuju.

Bonus video: