"Svetac je bio prozor u svijet": Alkovići biciklima išli od Bara do Barija

"Moj prvi prelazak granice bio je tim trajektom, moj i mnogih Barana. Tamo smo kupili prve farmerice. Sve što je bilo evropski dolazilo je baš tim trajektom", ističe Alković

5894 pregleda 2 komentar(a)

Od prvog isplovljavanja Svetg Stefana iz Bara ka Bariju prošlo je 57 godina. Trajekt poslednjih pet godina ne saobraća, a kako bi skrenuli pažnju na to otac i sin, Ćazim i Emir Alković krenuli su biciklima za Bari.

Oni su na put krenuli 18. juna, simbolično na datum kada je prvi put Sveti Stefan isplovio iz barske luke ka Bariju.

Prvo noć spavali su u Šenđinu, priča Emir, a zatim nastavili do Drača odakle su brodom pošli za Bari.

"Vozili smo kroz Pulju više od 200 kilometara, napravili krug, zatim se vratili u Bari odakle smo išli za Dubrovnik brodom i vozili nazad za Bar. Bilo je naporno, ali vrijedilo je", rekao je Emir u Bojama jutra na TV Vijesti.

Njegov otac Ćazim navodi da su svjesni da neće mnogo moći da promijene, ali da mogu da skrenu pažnju i podsjete na Sveti Stefan.

"Imali smo puno poziva naših sugrađana koji su nas podržali i imaju slučno gledanje na to. Voljeli bi da imamo trajekt, popularni feribot, kako smo ga mi zvali. U Draču smo vidjeli dva trajekta koja svako veče odlaze za Bari. Tamo smo vidjeli mnogo crnogorskih automobila i kamiona", kaže Ćazim.

Ćazim priča da je Svetac bio prozor u svijet.

"Moj prvi prelazak granice bio je tim trajektom, moj i mnogih Barana. Tamo smo kupili prve farmerice. Sve što je bilo evropski dolazilo je baš tim trajektom", ističe Alković.

Sada tokom sezone jednom nedeljno do Barija plovi hrvatska Jadrolinija.

Bonus video: