Plažu Markov rt Morsko dobro dalo u zakup hotelu, mještani nezadovoljni jer nemaju kupalište

Rađenović navodi da je to urađeno po Zakonu i da zakupac mora da dozvoli svakom pristup moru

6081 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Plaža Markov rt bila je javno porodično kupalište, a ove godine Morsko dobro je postupajući po zahtjevu jednog hotela promijenilo taj režim korišćenja plaže iz javnog u hotelsko kupalište čime je mještanima zabranjen pristup.

Oni od Morskog dobra traže da se raskine aneks ugovora i da se potpiše novi kojim će polovina plaže biti slobodna za korišćenje.

Predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra Blažo Rađenović kazao je u Bojama jutra da se radi o hotelu visoke kategorije, sa pet zvjezdica i da po Zakonu o turizmu i Zakonu o Morskom dobru imaju mogućnost na osnovu zahtjeva postupaju na ovaj način.

"Ukoliko se radi o neposrednoj blizini kupališta da se izvrši upis u atlas kupališta, dakle da bude hotelsko kupalište u odnosu na prethodno stanje ukoliko je bilo javno porodično. Konkretno hotel Blue Bay je hotel visoke kategorije koji zadovoljava sve standarde, gdje smo mi na osnovu njihovog zahtjeva u odnosu na prethodnu godinu gdje se radilo o kupalištu koje je bilo javno porodično izvršili prenamjenu. Ove godine imamo hotelsko kupalište gdje postoji mogućnost u odnosu na ono prethodno stanje gdje su 50 odsto bili dužni da oslobode plažu od mobilijara, ovog puta imaju mogućnost da 100 odsto zauzmu plažu mobilijarom", rekao je Rađenović.

Navodi da je zakupcu stavljeno do znanja da svako mora da ima pristup moru,i da niko ne može da zabrani pristup moru.

"Što se tiče cjenovne politike mi na to ne možemo da utičemo, to sami hoteli koji su zakupci hotelskih kupališta određuju i na taj način možda i prave tu mogućnost da je nekome nedostupna ta plaža".

Mještanin Draško Šošo tvrdi da je zakupac imao na raspolaganju hotelsko kupalište u okviru hotelskog kompleksa, ali da je u međuvremenu na istom prostoru izgradio četiri trospratne zgrade sa apartmanima za tržište uz uzgovor da oni sada nemaju svoju hotelsku plažu negalnim postupkom Morskog dobra.

"Uz minimalan godišnji zakup od 800 eura dobili su na poklon skoro jednu jedinu javnu gradsku plažu u opštini Kotor. Plažu su prvu nasuli bijelim šljunkom, koji je štetan za biodiverzitet, zatim istu zauzeli plažnim mobilijarom koji je potpuno ne iskorišten. Istovremeno građani su istisnuti sa Markovog rta i primorani da koriste neuslovan pojas duž lokalnog puta", navodi Šošo.

Rađenović je rekao da je Šošo u pravu i da mještani imaju problem, kao i generalno crnogorska obala zbog nedostatka kupališta i plaža.

"Mi gledamo na svaki mogući način gdje postoji i gdje je zakonski to dozvoljeno da osnujemo nova kupališta. Ono što je bio jedan od predloga jeste da za ovu sezonu ili se ustupi građanima sa ove mjesne zajednice onih 25 metara koji jesu sporni. Hotel je to stavio na razmatranje i ono što će svakako biti slučaj ukoliko ne budemo imali neko alternativno rješenje oslobodićemo za ovu sezonu tih 25 metara mještanima, i napraviti novo kupalište koje se može formirati za pet dana", poručio je Rađenović.

Bonus video: