Fond za inovacije dodjeljuje grantove u vrijednosti do 100.000 eura

Program je, objasnila je Femić Radosavović, namijenjen mikro, malim i srednjim preduzećima sa željom da ih podstaknu na saradnju sa naučno-istraživačkim institucijama ili drugim mikro, malim i srednjim preduzećima.

2826 pregleda 0 komentar(a)

Fond za inovacije Crne Gore raspisao je javni poziv za dodjelu kolaborativnih grantova za inovacije u vrijednosti od 670.000 eura, odnosno do 100.000 eura po projektu, kazala je u Bojama jutra Bojana Femić Radosavović, izvršna direktorica Fodna za inovacije.

Poziv će biti otvoren do 27. septembra.

"Mi smo juče raspisali javni poziv za dodjelu kolaborativnih grantova, to je najznačajniji program koji će Fond raspisati u ovoj godini i kao tim smo izuzetno posvećeni da već u prvoj godini poslovanja uspijemo da iznesemo ovako veliki program podrške", kazala je Femić Radosavović.

Program je, objasnila je, namijenjen mikro, malim i srednjim preduzećima sa željom da ih podstaknu na saradnju sa naučno-istraživačkim institucijama ili drugim mikro, malim i srednjim preduzećima.

"Treba da se prijavi konzorcijum, očekujemo da će prirodno taj konzorcijum sadržati jedno mikro, malo ili srednje preduzeće plus sa druge strane da će biti naučno istraživačka institucija, oboje treba da budu iz Crne Gore. Ukoliko se dogodi da mikro, malo ili srednje preduzeće ne može na našem tržištu da pronađe adekvatnu naučno istraživačku instituciju koja bi mogla da im bude partner dozvoljeno je da u konzorcijum uključi drugo preduzeće", objasnila je direktorica Fodna.

Dodala je uloga Fonda da podstakne saradnju akademije i biznisa, a da će, ukoliko se desi da u procesu evaluacije dva projekta budu jednako ocijenjena prednost biti data onom projektu koji unutar konzorcijuma ima naučno istraživačku ustanovu.

"Proces prijave je jednostavan, odvija se elektronski, sve informacije i sva papirogija su objavljene na našem sajtu www.fondzainovacije.me tako da ih svi zainteresovani mogu preuzeti već danas. Sama selekcija će biti potpuno objektivna i šta treba ispuniti na kraju će reći nezavisna Međunarodna investiciona komisija koju čine međunarodni eksperti sa puno iskustva i znanja iz ove oblasti tako da će lako moći da procijene koji projekat zapravo ima najkaču tržišnu vrijednost i treba da bude finansiran u okviru ovog projekta", poručila je Femić Radosavović.

Dodala je da očekuju veliko interesovanje.

"Mi smo u ranim fazama razvoja i dalje, naš inovacioni ekosistem je živ, i potrebna mu je ovakva podrška, bez grantova teško da možemo očekivati da na samom početku može brzo da se razvija naša inovaciona zajednica. Zato je važno da podstičemo razvoj, da podstaknemo saradnju nauke i privrede što je za razvoj inovacije izuzetno važno kao i da se usmjerimo na naše naučno istraživačke institucije i da kompanije sarađuju sa njima".

Bonus video: