U slučaju simptoma toplotnog udara i sunčanice rashladiti organizam i nadoknaditi tečnost

Dr Petrović kazao da temperatura u zatvorenim prostorijama ne bi trebalo da bude niža od 24 stepena niti viša od 30 stepeni

6278 pregleda 1 komentar(a)
Petrović, Foto: Shutterstock
Petrović, Foto: Shutterstock

Broj pacijenata koji se javlja uslijed sunčanice ili toplotnog udara povećava se tokom posljednjih nekoliko dana i očekuje se da će i dalje rasti.

To je u Bojama jutra rekao dr Nemanja Petrović iz Doma zdravlja Podgorica.

Petrović je kazao da nema određene temperature zbog koje dolazi do toplotnog udara ili sunčanice, ali da temperature iznad 30 stepeni mogu da utiču na njihov nastanak.

"Pored visine temperature, dugotrajna izloženost suncu, fizička aktivnost, svaki stepen povećanja temeprature je sve veći rizik za nastajanje ovih stanja", poručio je Petrović.

On je istakao da temperatura u zatvorenim prostorijama ne bi trebala da bude niža od 24 stepena niti viša od 30 stepeni.

Prema njegovim riječima, mlađa populacija je više ugrožena nego starije osobe.

"Najugroženija populacija su mlađe osobe, pogotovo do prve godine života, gdje uopšte taj termoregulacioni centar kod djece nije razvijen i ne može adekvatno da se odgovori na spoljašnje temperature, posebno kada su visoke", kazao je Petrović.

On je istakao da "kada primijetimo simptome kod sunčanice, da je prva pomoć da se sklonimo sa izvora temperature, da rashadimo organizam i nadoknada tečnosti i elektrolita, uzimanje hladnih napitaka i izbjegavati alkohol i kofein".

"Organizam treba da bude dovoljno hidriran, da se unosi dosta tečnosti tokom dana. Ne mora da se osjeća žeđ da bi se unosila tečnost. Zatim da se unose adekvatne namirnice koje imaju dovoljan odnos minerala i vitamina, sezonsko voće. I možda najznačajniji faktor je izbjegavanje izlaganja suncu od 10 do 17 časova", zaključio je Petrović.

Bonus video: