Crna Gora će imati dovoljno struje, domaćinstva da ne prelaze sa drugih vidova na grijanje na struju

"Važno je da imamo stabilne prozvodne objekte i očekujemo padavine, da će se popraviti hidrologija. U ovim mjesecima smo uvozno orjentisani", rekao je Rovčanin

9295 pregleda 15 komentar(a)

Mislim da ćemo imati dovoljne količine struje tokom godine i da ćemo izdržati ovaj uvoz, iako će potrošnja električne energije rasti tokom sezone, kazao je u Bojama jutra direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin.

On je istakao da je uprskos globalnoj krizi EPCG jedna od rijetkih kompanija gdje nije bilo potrebe za intervencijom države iz budžeta, za uvozom struje, stabilizacijom tržišta.

"Zahvaljujući spremnosti svih naših pogona uspijevamo da obezbijedimo energiju. Imamo izuzetan skup uvoz, nešto što je nezabilježeno, a i za 2023. godinu su slične cijene. Važno je da imamo stabilne prozvodne objekte i očekujemo padavine, da će se popraviti hidrologija. U ovim mjesecima smo uvozno orjentisani", rekao je Rovčanin.

Dodaje da se očekuje rast potršnje tokom sezone, što je prirodno.

Međutim, on je apelovao na građane da uslijed porasta cijena nafte, drveta i peleta ne prelaze na grijanje električnom energijom kako ne bi došlo do naglog porasta potrošnje.

Mislim da ćemo imati dovoljne količine struje. Potrošnja će rasti zbog sezone i to je prirodno. Nama je bitno da TE Pljevlja radi, imali smo njen remont, tako da je ona sada kondiciono spremna.

Ekološka aktivistinja i koordinatorka za dekarbonizaciju sektora grijanja na Zapadnom Balkanu Nataša Kovačević kazala je da će zakon tržišta, ekonomije i malog domaćinstva sigurno doprinijeti tome da mnogo potrošača pređe na grijanje na struju.

"Sada je bitno kako najpametnije to uraditi. Treba da smo svjesni da su brojni građani već uložili u neke vrste grijanja, opštine su davale subvencije za pelet peći... Država treba da zaštiti tog građanina jer su oni sada ranjiva kategorija. Da li su to subvencije, to je nezahvalno stavljati u kategorije", rekla je Kovačević.

Ističe da je njihov predlog bio da se privremeno obustavi izvoz peleta kako bi pala njegova cijena.

"Kratkoročno ono što svaki od građana može da uradi je da racionalizujemo potrošnju. Izolacija prozora, vrata, krovova...Da probaju da naprave sistem koji će za njih da budu najsigurniji", poručila je Kovačević..

Bonus video: