pregled štampe

Marković: Vjerujem da će prijem Crne Gore u EU bili politička odluka, neće zavisiti samo od naših rezultata

"Vidimo da je međunarodna zajednica veoma zabrinuta i jedan od načina da se EU, koja je bila u određenoj vrsti krize refrešuje, jeste i prijem novih članova a Crna Gora je tu najbezbolnija", rekao je Marković

7033 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Došli smo u specifičnu geopolitičku situaciju gdje budući prijem Crne Gore u Evropsku uniju neće zavisiti samo od naših rezultata i učinaka. Vjerujem da će to biti politička odluka, kao što je bilo sa Ukrajinom i Moldavijom, rekao je u Bojama jutra generalni direktor RTV Nikšić Nikola Marković.

"Ne mislim da je reforma pravosuđa bila razlog za formiranje manjinske vlade već želja političkih aktera da dođu na vlast i upravljaju procesima. Što se tiče crnogorskog puta u EU mi vidimo da taj proces dugo traje, da su poglavlja otvorena, da se rijetko koje zatvara...Budući prijem Crne Gore u EU neće zavisiti samo od naših rezultata i učinaka. Naravno, EK će insistirati na pravosudnoj reformi, borbi proitvi kriminala i korupcije ali vjerujem da će to biti politička odluka", istakao je Marković.

Smatra da će se status Crne Gore u EU definisati u naredne dvije godine.

"Vidimo da je međunarodna zajednica veoma zabrinuta i jedan od načina da se EU, koja je bila u određenoj vrsti krize refrešuje, jeste i prijem novih članova a Crna Gora je tu najbezbolnija".

Marković je komentarišući izjavu glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Ujedinjenih nacija (UN) u Hagu Serža Bramerca da je istraga ratnih zločina u Crnoj Gori napredovala u posljednjih šest mjeseci kazao da je čim je DPS otišao sa vlasti počela da se stvara politička volja da se ratni zločini rasvijetle.

"Vidjećemo sad kad se formiranjem manjisnke Vlade DPS vraća po dubini i širiniu da li će i dalje biti napretka po tom pitanju", navodi Marković.

"Ono što je važno kada govorimo o temi ratnih zločina, koja je jako bolno pitanje, vjerujem da je konačno počelo da se shvata da zločin nema ni vjeru, ni naciju već da ima samo ime i prezime. Da su za zločine krivi samo pojedinci i da pravo istinskog pomirenja među narodima Jugioslavije ne može doći dok se ova pitanja ne riješe", poručio je Marković.