Nervoza zbog višesatnog čekanja, iz Centra za socijalni rad podsjećaju - zahtjevi za dodatak se predaju do 30. septembra

Do sada je oko 13.000 mališana do šest godina u Glavnom gradu ostvarilo pravo na dječji dodatak

10280 pregleda 7 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Prvog dana podnošenja zahtjeva za dječji dodatak od 30 eura za svu djecu, red ispred Centra za socijalni rad u Podgorici.

I dok su građani koje je ekipa Televizije Vijesti zatekla bili nervozni zbog čekanja od nekoliko sati, iz Centra poručuju da nema potrebe za gužvama i pozivaju na strpljenje, jer se zahtjevi mogu podnijeti sve do 30. septembra, a prva isplata biće sredinom novembra.

Milovana Kovačevića oko 13 sati ekipa TV Vijesti zatekla je ispred podgoričkog Centra za socijalni rad, gdje je sa nekoliko desetina sugrađana čekao da podnese zahtjev za dječji dodatak.

"Od 9 sati sam ovdje, ovo im je sad druga pauza. Masu je ljudi odustalo, nijesu mogli da izdrže, padali su u nesvijest", rekao je on.

Neki su ipak bili istrajni.

Da nema potrebe za gužvama, poručuju iz Centra za socijalni rad. Danas je prvi dan, a zahtjevi se podnose sve do 30. septembra.

"Mi radimo sa punim kapacitetima, sa kadrom kojim mi raspolažemo. Ima dovoljno vremena da se prijave, da niko neće ostati bez ovog prava, nema potrebe za stvaranjem gužvi", rekala je direktorica Centra za socijalni rad u Podgorici Marija Popović.

Ako se zanemari čekanje, procedura je jednostavna. Roditelj, odnosno staratelj treba da podnese zahtjev i donese ličnu kartu.

"I da na uvid matični broj roditelja, članova porodice, odnosno djece i adresu prebivališta. Ukoliko su roditelji razvedeni, da onaj roditelj, odnosno staratelj, kome je dijete povjereno podnese zahtjev i donese odluku suda o povjeravanju", pojasnila je Popović.

Do sada je oko 13.000 mališana do šest godina u Glavnom gradu ostvarilo pravo na dječji dodatak.

"Očekujemo oko 30.000 zahtjeva, za teritoriju Podgorice, Golubovaca i Tuzi. Djeca koja ne pune šest godina prije isteka ovog roka, ne moraju ni da se prijavljuju za produženje ovog prava jer će njima ovo biti produženo. Ali, sva ona djeca koja pune 6 godina prije 30. septembra, za njih se mora podnijeti zahtjev kako bi se ostvarilo pravo", rekla je Popović.

Iako se 30 eura koje će primiti tek u novembru, usljed velikih poskupljenja potroši jednim odlaskom u prodavnicu, taj dodatak će značiti makar djeci, kazao je Milovan Kovačević.

"Da imaju neko zadovoljstvo", rekao je on.

Bonus video: