Treći dan saslušavanja kandidata za članove Sudskog savjeta: "Crnoj Gori fali pravde"

Ovog puta u fokusu su su bila i aktuelna pitanja o Temeljnom ugovoru i Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

6798 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Skupstina.me
Sa sjednice Odbora, Foto: Skupstina.me

Trećeg dana saslušavanja kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika ponovljena je ocjena da u Crnoj Gori fali pravde, te da se situacija može popraviti primjenom, ali i izmjenama zakona o izboru sudskog savjeta i sudija.

Ovog puta u fokusu su su bila i aktuelna pitanja o Temeljnom ugovoru i Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Bivši sudija, sada advokat, Ivan Kadić, pred članovima Odbora za politički sistem, ocijenio je da se u Crnoj Gori teško može govoriti o vladavini prava ako se na hiljade predmeta nezakonito odgađa, a nema odgovornosti.

Za Kadića, kao i dugogodišnjeg profesora prava na Univerzitetu Crne Gore, Radoja Koraća, nezaobilazna su bila i aktuelna pitanja o Temeljnom ugovoru sa SPC i zakonima o slobodi vjeroispovijesti.

Interesovanje poslanika, kada je u pitanju kandidat za člana Sudskog savjeta, Dragan Knežević, ticalo se njegovog dugogodišnjeg iskustva glavnog inspektora u Unutrašnjoj kontroli policije.

Advokat i bivši profesionalni sportista Fikret Kurgaš poručuje kako bi imao hrabrosti i snage da ne čini ono što je suprotno zakonima i smatra da se može postići mnogo više na osnovu postojećih normi u pravosuđu.

Saslušanja kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, nastavlja se sjutra, a članovi Odbora za politički sistem trebalo bi da se, uoči zakazanih političkih konsultacija kod predsjednice Skupštine, dogovore kako na koji način i kada će nastaviti proceduru vezanu za izbor VDT-a i sudija Ustavnog suda.

Bonus video: