Uljarević: Abazović pokazuje da nema kontrolu nad Vladom

Izvršna direktorica CGO-a ukazala da su kritike na tekst temeljnog ugovora sa SPC stigle sa "najraznovrsnijih strana", te da je neodgovorno da Vlada to ne uzme u obzir

13357 pregleda 62 komentar(a)
Uljarević, Foto: TV Vijesti
Uljarević, Foto: TV Vijesti

Premijer Dritan Abazović ulaskom u svađu sa pojedinim ministrima pokazuje da nema kontrolu nad Vladom kojom rukovodi i da on sam nema podršku u okviru dobijenog mandata, rekla je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Uljarević je kazala da nije bilo za očekivati da manjinska vlada koja je došla na mandatu toga da dinamizira proces evropskih integracija i ukupnoh društvenih reformi u svoje priorete stavi pitanje koje djeluje razorno za takve procese, a to je pitanje ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

“Potpuno je logički i politički sa stanovišta interesa Crne Gore nerazumljivo insistiranje premijera da se taj ugovor toliko visoko postavi na agendu i prioritetno razmatra u formi koja izaziva dosta kontroverzi. Kritike na tekst ugovora stigle sa najraznovrsnijih strana, neodgovorno je da Vlada to ne uzme u obzir. Po mom sudu, premijer koji je vodio vladu sa komplikovanom strukturom, gdje je od početka je izgledalo da će biti vrlo naporno držati legitimitet, integritet sam sebi siječe granu na kojoj sjedi”, kaže Uljarević.

Smatra da Abazović nema legitimitet ni da ugovor potpiše.

“Ja te motive ne mogu da vidim sa stanovišta interesa Crne Gore. Interes je SPC i srbijanskog predsjednika Vučića da se taj ugovor potpiše, da se na tome mi ponovo svađamo i da se na tome pokušava napraviti razdor u jednoj političkoj većini.

Nije ni premijer ni ova vlada kada su bili birani naglašavali da će njihovo prvo veliko pitanje biti Temeljni ugovor. Ovo je na neki način i poraz građanskog karaktera te vlade. Ako vlada koja tvrdi da je građanska bira ovo kao prioritetno pitanje, onda ona sama sebe poništava”, navodi Uljarević.

Dodaje da premijer rizikuje da dođe u situaciju u kojoj je bio Zdravko Krivokapić.

“Od sastanka stranaka političke većine očekujem da će svi subjekti iznijeti svoj stav, a taj stav ide ka tome da Vlada i premijer nemaju podršku za takvu odluku”, poručila je Uljarević.

Bonus video: