Galić o epidemiološkoj situaciji u zemlji: Trebamo biti oprezni, nema razloga za paniku

"Karakteristike omikron soja su da su blaže kliničke forme i slike. Imamo manji broj hospitalizovanih osoba"

28234 pregleda 19 komentar(a)
Galić, Foto: Printscreen YouTube
Galić, Foto: Printscreen YouTube

Trebamo biti oprezni, nema razloga za paniku, kazao je direktor Instittuta za javno zdravlje Igor Galić komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 2.402.

Galić je gostujući u Vijestima u pola 7 na TV Vijesti, kazao i da od većine evropskih zemalja "imamo blažu epidemiološku situaciju".

"Situaciju pratimo na dnevnom nivou. Reagovaćemo ako bude neophodno. Karakteristike omikron soja su da su blaže kliničke forme i slike, imamo manji broj hospitalizovanih osoba", rekao je Galić.

Poručio je da dok traje epidemija se treba pridržavati osnovnih epidemiloških mjera.

"U zatvorenom prostoru preporučujemo nošenje zaštitne maske", rekao je Galić.

Ponovio je da je preporuka da se rizične grupe vakcinišu protiv koronavirusa.

"HPV vakcina bezbjedna i nema neželjenih dejstava"

Crna Gora je prva u Evropi po učestalosti od obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice.

Govoreći o prevenciji karcinoma grlića materice i vakcinacijom HPV vakcinom, Galić je kazao da će u prvim ciljnim grupama biti djevojčice od 9 do 14 godina.

"Prvo će se vakcinisati djevojčice starosti od devet godina. Vakcinacija je u kalendaru obavezne imunizacije, a sami roditelji će sami birati da li će se djeca vakcinisati ili ne. HPV vakcina je, što je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija, izuzetno bezbjedna i nema neželjenih dejstava. Zamolio bih roditelje da razmotre davanje ove vakcine", rekao je Galić.

Naveo je da u periodu od godinu registrovano 106 novodijagnostivanih slučajeva raka glića materice i da je preminulo 40 žena u Crnoj Gori.

"Suočavamo se sa jednim velikim problemom. Imamo dvije mogućnosti kako da se borimo - skrining programi i vakcinacija koja će omogućiti djevojčicama u budućnosti da nemaju ni najmanju šansu da obole", rekao je Galić.

Bonus video: