Adžić o Temeljnom ugovoru: O istom dokumentu se ne može dva puta glasati

Premijer Abazović je juče najavio da je on već od ponedeljka spreman da sjedne sa svima i da razgovara. Ali, o ovom dokumentu koji je juče usvojen ne može se više glasati".

47018 pregleda 127 komentar(a)
Filip Adžić, Foto: TV Vijesti
Filip Adžić, Foto: TV Vijesti

Vada Crne Gore podržala je Prijedlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), i o tekstu koji se juče našao pred ministrima ne može se dva puta glasati, kazao je za Televiziju Vijesti ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

"Premijer Abazović je juče najavio da je on već od ponedeljka spreman da sjedne sa svima i da razgovara. Ali, o ovom dokumentu koji je juče usvojen ne može se više glasati. Mogli bi možda o nekom drugom", rekao je Adžić.

On svoj stav objašnjava time da propisi koji regulišu rad Vlade ne poznaju kvalifikovanu većinu za odlučivanje, kao što je to na primjer slučaj sa Skupštinom kada se zahtijeva dvotrećinska ili tropetinska većina prilikom glasanja o određenim pitanjima.

"To je nešto što je ostalo kao otvoreno pitanje u ovom političkom kontekstu, da li je to stvar dogovora da se takve odluke donose kvalifikovanom većinom, Vlada ne poznaje donošenje odluka kvalifikovanom većinom, jer taj broj nije dogovoren kao što je to slučaj sa Skupštinom Crne Gore".

Adžić, jedan od 13 članova Vlade koji je glasao za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, najviše nedoumica je imao oko teksta Preambule, kojom se između ostalog priznaje prisutnost Hrišćanske crkve na prostoru Crne Gore od 1220. godine.

"Jesam najviše suzdržan po pitanju te Preambule, i mislim da je mogla da bude značajno drugačija, ali želim da poručim građanima je da Preambula nema pravno dejstvo i to je najbitnije", rekao je Adžić.

Demantuje navode da je policiji, ovakvim Temeljnim ugovorom, onemogućeno da preduzima mjere iz svoje nadležnosti u vjerskim objektima SPC bez prethodnog odobrenja crkvenih vlasti.

"To je jedna apsolutna manipulacija, pripadnici Uprave policije mogu ulaziti u bilo koji objekat, a ne samo vjerski nego bilo koji objekat ukoliko se u njemu vrši krivično djelo ili sprečavaju krivično djelo ili hvataju nekog ko je počinio krivično djelo".

A usvajanje teksta Temeljnog ugovora dovelo je u pitanje sam opstanak Abazovićeve Vlade.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS), od čijih 29 glasova u parlamentu dominantno zavisi sudbina Vlade, juče je poručeno da ako Abazović smatra da je Temeljni ugovor sa SPC usvojen, Vlada više nema njihovu podršku.

Partija Mila Đukanovića zakazala je za nedjelju sjednicu Predsjedništva, na kojoj bi trebalo da donese konačnu odluku da li će oboriti Vladu ili ne.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) pozdravljaju usvajanje Temeljnog ugovora, navodeći da se tom odlukom Vlade kreće u premošćavanje dubinskih podjela crnogorskog društva. Poručuju da su spremni i za izbore i za nastavak zajedničkog rada u Vladi.

"Što se tiče poruka i prijetnji da ova Vlada Crne Gore nema podršku u Skupštini Crne Gore, pozivamo sve one koji tako misle da provjere ima li ova Vlada Crne Gore povjerenje u Skupštini i da se spreme za suočavanje sa velikom istinom - da ogromni broj građana Crne Gore danas podržava ovu Vladu i da će ona nastaviti svoj rad bilo u formi postojeće ili u formi nove vlade nakon mogućih izbora", saopšteno je iz SNP-a.

Iz SDP-a i danas poručuju da je usvajanjem Temeljnog ugovora na način suprotan Ustavu, zakonima i državnim interesima, manjinska Vlada odlučila da joj evropski put Crne Gore nije prioritet zbog čega je izgubila podršku u Parlamentu.

"Imajući to u vidu narednih dana će biti pokrenute odgovarajuće ustavne procedure koje vode padu Vlade i vanrednim parlamentarnim izborima. Građani će na izborima omogućiti da Crna Gora dobije čistu evropsku Vladu potpuno oslobođenu uticaja iz najbližeg susjedstva", saopšteno je iz SDP-a.

Međutim, iz te partije ne žele da kažu, da li će ostati u vladi, ako eventulano u parlamentu ne prođe izglasavanje nepovjerenja.

Iako pad vlade najavljuju DPS, SDP i SD, njihovi glasovi nijesu dovoljni. Bez podrške DF ili Demokrata to je nemoguće uraditi. DF je juče pohvalio izglasavanje Temeljnog ugovora, tako da se ne očekuje njihova podrška. S druge strane Demokrate kažu da neće iznositi stav dok inicijativa ne bude i zvanično pokrenuta, ali su ipak nagovijestili da se ta stranka i institucionalno i vaninstitucionalno zalaže za nove izbore.

Bonus video: