Kad slučaj zastari, država plaća: Paović oslobođen optužbi za zlostavljanje uprkos tvrdnjama Ombudsmana i Osnovnog suda

Prema informacijama TV Vijesti, Paović je sada raspoređen na mjesto medicinskog tehničara u Prijemnoj ambulanti. Dobio je i 24 hiljade eura na ime neisplaćenih zarada

11805 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Država ima obavezu da brine o svojim građanima, a posebno o onima koji su najranjiviji, i koji se nalaze u zatvorenim ustanovama, poput Komanskog mosta, Ljubovića, Dobrote...

Međutim, slučaj zlostavljanja sedam pacijenata na psihijatriji u Dobroti ponovo pokazuje da država nema riješenost da tome stane na kraj.

Naime, iako su Ombudsman i Osnovni sud u Kotoru utvrdili da je medicinski tehničar Dragan Paović zlostavljao sedam pacijenata, na kraju je oslobođen optužbe jer dok je predmet stigao u Viši sud, nastupila je zastara.

Tadašnja uprava Bolnice slučaj nije prijavila tužilaštvu, a tužilaštvo je podiglo optužnicu godinu nakon dobijanja mišljenja Ombudsmana.

Sada država isplaćuje štetu Paoviću, a iz Akcije za ljudska prava pozivaju na odgovornost nadležnih koji su doveli do nastupanja zastare.

Prema informacijama TV Vijesti, Paović je sada raspoređen na mjesto medicinskog tehničara u Prijemnoj ambulanti. Dobio je i 24 hiljade eura na ime neisplaćenih zarada.

Paović, nakon što je zbog zastare odbijena optužba protiv njega, sada tuži Dobrotu i zbog povrede ugleda i časti i traži isplatu pet hiljada eura.

Ovaj slučaj samo je jedan od mnogih u ustanovama zatvorenog tipa u Crnoj Gori koji je okončan nekažnjivošću. Time država šalje poruku da nemoćni koje treba da štiti često su u tim ustanovama još ugroženiji.

Bonus video: