U selima manjak, u gradu višak đaka u učionici

U podgoričkim seoskim školama opada broj učenika, pa tako u naselju Barutane u OŠ "Savo Kažić" nije upisan nijedan prvak

4412 pregleda 8 komentar(a)

Za nešto više od 10 godina, broj osnovaca u podgoričkim seoskim školama značajno se smanjio.

"Decenijska pojava migracije stanovništa iz seoskih naselja u grad, kao i proces brze urbanizacije, prevazilazi nadležnosti Ministarstva prosvjete i postaje društveni problem, pa je neophodno izvršiti decentralizaciju, kako na društvenom niovu, tako i u oblasti obrazovanja. Ministarstvo prosvjete pruža podršku tom procesu. Resorno ministarstvo nije donijelo rješenje o prestanku sa radom nijedne škole zbog malog broja učenika, već one funkcionišu dok god ima ijednog đaka u njoj", kaže Milinka Đorović Sekulić iz PR službe Ministarstva prosvjete.

U OŠ "Šćepan Đukić" iz Lijeve Rijeke u kojoj je upisan samo jedan đak pokušavaju da pronađu alternativno rješenje.

Samo jedan učenik upisan je i u OŠ "Boško Radulović" u Komanima, dok je u školi "Đoko Prelević" na Ublima upisano tri, a u OŠ "18. oktobar" na Bioču upisana su četiri đaka prvaka.

Učionica, tabla, klupa...ove godine na Barutani neće dočekati nijednog prvaka, a iz Ministarstva prosvjete kažu da su školama sa sličnim slučajevima predlagali da postanu područne jedinice najbliže veće škole.

I učitelji i Ministarstvo ukazuju na važnost seoskih škola, dodajući da je situacija ovih obravoznih ustanova na sjeveru mnogo lošija, te da se u pojedinim više ne čuje školsko zvono i da se mora nešto preduzeti.

Bonus video: