Buka tjera goste iz budvanskih hotela, stanari stavljaju duple prozore da bi mogli da spavaju

Najgore je u MZ Stari grad gdje se, kaže komunalni policajac Aleksandar Moračanin, nalazi i najviše ugostiteljskih objekatapa je tu i fokus

9737 pregleda 15 komentar(a)

Buka – višedecenijski problem metropole turizma i ove godine ometa normalan život kako loklanog stanovništva tako i turista.

Mještani Starog budvanskog grada kažu da probleme sa prekoračenjima od 65 decibela dozvoljene buke imaju još od predsezone a strahuju šta tek donosi špic. Zato udruženim snagama djeluju građani, ugostitelji i hotelijeri.

Ekipa Boja jutra bila je na terenu sa komunalnom policijom kako bi vidjeli kako se vrše kontrole i koliko kazni je izrečeno.

Zbog prekoračenja dozvoljenog nivoa buke od 65 decibela sankcionisana su tri ugostiteljska objekta na otvorenom, od otprilike 10, koje su obišli, a koji su emitovali muziku sa ozvučenja.

S razlogom su Stari grad i okolina bili u fokusu pažnje Komunalne policije.

"Tu se nalazi i najviše ugostiteljskih objekata i bilo je dosta prekršaja, ima još objekata na teritoriji opštine Budva, šetalište, ali fokus je sada na Starom gradu što se tiče nivoa buke", kaže komunalni policajac Aleksandar Moračanin.

Iako višedecenijski problem, buka je ove sezone počela dosta ranije a tome najbolje svjedoče oni koji ovdje žive.

"Situacija je počela ovog ljeta, da kažem odvratno, od strane noćnih klubova, žive svirke, bendovi, sve se treslo. Đeca se bude, stanari starog grada stavljaju duple prozore, prave vakum samo kako bi mogli da spavaju i da žive. Mislim da je to ispod svake časti i dostojanstva pojedinca", rekao je član MZ Stari grad Luka Vučković.

Osim što utiče na kvalitet života lokalnog stanovništa, glasna i nekontrolisana muzika nerijetko tjera i turiste, ističu hotelijeri.

"Morate znati da hoteli u centru grada da gosti često napuštaju hotel, ili da moramo da plaćamo penale i da na svakojaje načine moramo da rješavamo probleme buke. Došli smo u situaciju da smo riješili problem radne snage, i raznih druge probleme u situaciji, ove ekonomske krize, i buka je jedini problem na koji se naši gosti žale", objašnjava hotelijer Ivan Ivanović.

Ugostitelji tvrde da je Budva sada na klackalici između masovnog i elitnog turizma. Da bi povratila nekadašnji ugled potrebno je eliminisati buku.

Bonus video: