Pepić: Prema našoj istoriji se ponašamo kao prema samoposluzi, uzimamo ono što nam treba ili odgovara

"Moramo da shvatimo da sa podjelama moramo da živimo, a ne da od podjela živimo i da ih zloupotrebljavamo", istakao je Pepić

7525 pregleda 11 komentar(a)

Žalosno je što se prema našoj istoriji ponašamo kao prema samoposluzi, uzimamo ono što nam treba ili nam odgovara, a pokušavamo da naše gluposti sakrijemo. Dok ne sagledamo cijelu, pravu stvar ne možemo ići naprijed, rekao je u Bojama jutra istoričar i građanski aktivista Dževdet Pepić.

On je podsjetio da Crna Gora danas obilježava dva bitna događaja.

"1878. na Berlinskom kongresu kada je Crna Gora stekla nezavisnost i 63 godine poslije toga jedan opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi. Što je meni najzanimljiviije, ovaj dan u Crnoj Gori je svako manje više prihvatio. 13. jul za Crnu Goru ima veliki značaj i da je sreće, on bi nas naučio da poštujemo ono što se dešavalo i što bi trebalo da se dešava", rekao je Pepić.

Dodaje da Crna Gora 13. jul dočekuje u jednom podijeljenom društvu.

"Nije žalosno što smo mi podijeljeni. Moramo da shvatimo da nismo svi isti, ali da bi trebalo da budemo svi jednaki. Moramo da shvatimo da sa podjelama moramo da živimo, a ne da od podjela živimo i da ih zloupotrebljavamo", istakao je Pepić.

Smatra da se jubileji u velikoj mjeri zloupotrebljavaju, a političari utrkuju ko će tada da otvori projekte.

"Naši političari se ponašaju kao da su oni gradili auto-put, oni dali novac. Onda ga svečano otvaraju, a mi treba da budemo zahvalni. Moramo da znamo, mi smo nerazvijeno društvo i svi ovi projekti dolaze sa velikim zakašnjenjem. Mi zaboravljamo da smo jedina država u Evropi koja nema auto-put i da je bilo predviđeno da ga otvorimo prije tri godine", rekao je Pepić.

Bonus video: