Županović o turističkoj sezoni: Deceniju upozoravam da nije dobro što idemo na neku vrstu automatskog pilota

On navodi da je prošlogodišnji rezultat od 63 odsto dolazaka i 68 odsto noćenja u odnosu na 2019. godinu, koji je bjo dominantno produkovan fleksibilnim prelaskom granica, solidan

4889 pregleda 4 komentar(a)
Županović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Županović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Preko deceniju upozoravam da nije dobro što idemo na neku vrstu automatskog pilota i oslanjamo se na dva ili tri tržišta, jer kad dođe do kriza i anomalija u tržišnoj strukturi, kao što je sad situacija, onda u posljednji čas reagujemo i idemo za nekim drugim tržištima koja bi nam takođe trebala biti dostupna u svakom periodu, rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti profesor ekonomije i turizma Ivo Županović govoreći o turističkoj sezoni u Crnoj Gori.

On navodi da je prošlogodišnji rezultat od 63 odsto dolazaka i 68 odsto noćenja u odnosu na 2019. godinu, koji je bjo dominantno produkovan fleksibilnim prelaskom granica, solidan.

"Tada se potpuno izmijenila struktura gostiju, gdje je region sa nekih 34 odsto došao na 50, a gosti iz Evrope su spali sa 36 na 23 odsto. U konačnici smo na kraju 2020. godine imali 940.000 dolazaka ma je u odnosu na 2019. Da bismo sada dostigli tu godinu moramo da pokrijemo taj gep i gep koji će se evidentno javiti sa tržišta Rusije i Ukrajine", rekao je Županović.

Dodaje da je prošle godine zabilježen rast od 80.000 gostiju iz Ukrajine u odnosu na 2019, koji će sada izostati.

"Mislim da je apsolutno dobar potez što je uspostavljen vazdušni saobraćaj sa 25 destinacija, tu mislim na Skandinaviju i Zapadnu Evropu. Ono što morate da shvatite jeste da ovo nije period maksimizacije profita, ovo je period optimizacije profita u smislu da treba prilagoditi profit trenutnim okolnostima", poručuje Županović.

On ne može da kaže da li je sezona propala, ali ističe da se marketinški napori i napori u domenu organizovanog turističkog prometa moraju triplirati.

"Jer na ovaj način ne koristeći u punom kapacitetu saobraćajnu pristupačnost koja je omogućena ne možemo dostići one ciljeve o kojima smo pričali", zaključio je Županović.

Bonus video: