Dok turistička privreda vapi za konobarima, đaci nijesu zainteresovani da uče zanat

"Mislim da država, nadležne institucije moraju time ozbiljno da se pozabave. A mi kao privreda smo spremni da pomognemo, da objasnimo djeci koji su benefiti ako se radi o turizmu"

9924 pregleda 12 komentar(a)
Spalević, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti
Spalević, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti

Osmijeh, lijepa riječ, brza usluga... S lakoćom, konobar Ljubo Spalević već 15 godina obavlja radne zadatke.

"Ovo je lijep posao, upoznajemo nove ljude, imamo dobar bakšiš, okej je plata, more, sunce", kaže Spalević za "Boje jutra".

No, ovi uslovi nijesu dovoljni novim generacijama. Pa dok turistička privreda vapi za ovim zanimanjem, u prvom upisnom roku u SMŠ u Budvi đaci nijesu zainteresovani da uče zanat, što potvrđuju i brojke.

Da je ovaj problem uzeo maha, ističu iz Udruženja budvanskih ugostitelja, koji procjenuju da ove turističke sezone Crnoj Gori nedostaje oko dvije i po hiljade sezonskih radnika.

Nezainteresovanost mladih da uče zanat, ukazuje na dugogodišnji problem našeg obrazovnog sistema, te porodičnog uticaja da se djeca ne usmjeravaju za profitabilna ugostiteljska zanimanja, smatraju sagovornici TV Vijesti.

"Da se ova zanimanja malo drugačije promovisu - to je broj jedan. Broj dva da se u nekom javnom diskursu ide i prema mentalitetu, jer vrlo je zanimljivo, to je opšta poznata stvar, roditelji gledaju na skoro pogrdan način na ova zanimanja, odnosno na kvalifikacije trećeg stepena", kaže Krsto Vuković, direktor SMŠ "Danilo Kiš" iz Budve.

U brojne prednosti ugostiteljskog posla, uvjerio se i konobar Ljubo, sa početka priče, koji poziva mlađe generacije da se vrate zanatima.

Opširnije u video prilogu...

Bonus video: