Mnoge institucije produžile praznovanje - zaposleni umjesto dva, dobili mini-odmor od pet dana

U Skupštini danas nije bilo odbora ni plenuma, u sudovima tek poneko suđenje, a Vlada će redovnu sjednicu održati u ponedjeljak... Slična situacija je i u opštinskim organima, gdje od mnogih TV Vijesti nije dobila odgovor da li su produžili praznike ili su na usluzi građanima

28512 pregleda 25 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Dva dana praznovanja povodom 13. jula - Dana državnosti, mnoge institucije spojile su sa vikendom pa su tako brojni zaposleni umjesto dva, dobili mini-odmor od pet dana.

Tako je danas u Skupštini, makar za poslanike neradno, nema plenuma niti sjednica odbora, iako je do kraja proljećnjeg zasijedanja ostalo još deset radnih dana. Našoj ekipi nije dozvoljen ulaz u skupštinski hol, uz objašnjenje da je potrebna dozvola generalnog sekretara. U međuvremenu, brojni zakoni i odluke su na čekanju.

To što sudovi imaju veliki broj neriješenih predmeta nije uticalo na sudije da za 15. jul regularno zakažu suđenja. U podgoričkom Osnovnom sudu za danas je zakazano tek šezdesetak ročišta, iako ih "regularnim" radnim danima bude i po 300. Slična situacija je i u Višem sudu. Danas tek tri ročišta, od prosječno petnaest. U Privrednom sudu danas potpuno bez ročišta.

Vlada ovog petka nije održala redovnu sjednicu a kažu da je razlog posjeta delegacije Evropske unije na čelu sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom pa je naredna sjednica zakazana za ponedeljak. Novinarima je danas prava sreća da nađu sagovornika iz javnog sektora.

Reporterka TV Vijesti uvjerila se da je danas bilo radno u Ministarstvu finansija, dok su, kako nezvanično saznajemo, zaposleni u nekim drugim ministarstvima dobili slobodan dan. U opštinama različita situacija pa smo od opštine Plav odmah dobili odgovor da danas regularno rade, dok smo ostali uskraćeni za odgovor sa Žabljaka i iz Budve kao i iz podgoričkog Vodovoda, koji je često na meti kritika zbog velikog broja zaposlenih.

Do kraja godine ostala je još jedna prilika za praznovanje. Naredni državni praznik je 20. septembar - Dan ekološke države koji se slavi radno, a neradni 13. novembar, dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša, koji se praznuje jedan dan.

Bonus video: