Broj crnih tačaka na putevima u CG povećan na 91, Agencija nije formirana, nema ni tendera za fiksne radare

U prvih pola godine, policija je kontrolisala 132.000 vozila. Neispravnih automobila je bilo više od 4.000

5535 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iako je policija broj crnih tačaka na putevima povećala sa 72 na 91, država još nije formirala Agenciju za bezbjednost saobraćaja, niti je raspisan tender za kupovinu savremenih fiksnih radara.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) već tri godine upozoravaju da 2,2 miliona eura, koliko je tada procijenjeno da će koštati, ne bi bio trošak, već investicija u čuvanje ljudskih života.

U prvih šest mjeseci ove godine na putevima u Crnoj Gori dogodilo se 2.615 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 32 ljudi poginulo , a 245 teško povrijeđeno.

U civilnom sektoru odgovornost za ovakvu situaciju pripisuju nadležnima u državi koja u mehanizmima bezbjednosti u saobraćaju zaostaje čak i za zemljama regiona.

U prvih pola godine, policija je kontrolisala 132.000 vozila. Neispravnih automobila je bilo više od 4.000.

Čak 62.000 vozača testirali su na alkohol, od čega je više od 5.000 vozilo u alkoholisanom stanju. Podneseno je 18.000 prekršajnih i 168 krivičnih prijava, kao i 55.000 naloga za plaćanje kazne.

Iz SDP od 2019. godine predlažu postavljanje savremenih fiksnih radara na crnim tačkama, ističući da to ne bi bio trošak za državu...

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Televizija Vijesti nije mogla dobiti izjavu u vezi sa savremenim fiksnim radarima, već su ih uputili na Upravu policije.

U policiji medjutim kažu da kompletan postupak nabavke vodi MUP, i podsjećaju da je prošle godine formirana radna grupa za implementaciju stacionarnih radarskih sistema, koju čine predstavnici MUP-a, policije, Ministarstva kapitalnih investicija i Uprave za saobraćaj.

Usput, TV Vijesti saznaju da je broj crnih tačaka na našim putevima povećan za 19.

Bonus video: