Dva boda na olimpijadi ogledalo sistema, ne pojedinca

Učenici osnovnih škola se takmiče u šestom pa u devetom razredu. Tu je jedan diskontitunitet, kazala je Jovanović koja poručujeda korjenito treba mijenjati sistem takmičenja

3496 pregleda 10 komentar(a)

Rezultati na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi moraju biti alarm da se nešto korjenito mora mijenjati na više frontova, rekla je u Bojama jutra Danijela Jovanović, potpredsjednica Udruženja nastavnika matematike.

Crna Gora je na nedavno održanoj juniorskoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Sarajevu, od 19 država regiona, zauzela posljednje mjesto sa svega dva boda.

Jovanović je kazala da je najbitnije zainteresovati djecu.

"Sve je manje interesovanja učenika da se takmiče iz matematike jer procjenjuju da će bolje rezultate pokazati iz drugih predmeta i biraju teren gdje će se pokazati u najboljem svjetlu. Na državnom takmičenju zabilježen je pad takmičara, u nekim razredima nemamo takmičenja", rekla je Jovanović.

Nikola Konatar, saradnik u natavi na Prirodno-matematičkom fakultetu kazao je da loš dan ne može biti uvijek baš presudan, ali da treba imati u vidu da je toj djeci bilo prvo međunarodno takmičenje.

Vremena za pripremu je malo.

"Mi sa ozbiljnim pripremama krećemo tek nakon što se ekipa formira i to je problematično jer je malo vremana. Moramo uzeti u obzir da su to odlična djeca koja idu u školu i koja moraju da se posvete i drugim predmetima i maturskim ispitima. Državno takmičenje se održava krajem februara, krajem marta se fomira tim i početkom aprila se kreće u rad sa djecom. Samo takmičenje je krajem juna", objasnio je Konatar.

Smatra da je ovaj rezultat nije ogledalo pojedinca, samo sistema.

"Oko ove priče se digla velika buka. Moramo uvijek imati u vidu da su to djeca i da se o njima trenutno svašta priča i da su izloženi svakakvim neprijatnostima. O ovom problemu treba pričati u konteksu problema koje imamo u obrazovanju. Standardno imamo loše rezultate u PISA testiranjima, na prijemnom ispitu na medicinskom fakultetu, iskrsao je i problem gdje se primijetilo da prepisuje na maturskom ispitu. Dok ne riješimo sistemske probleme ne možemo očekivati bolje rezultate", poručio je Mugoša.

Jovanović ističe da nemamo dobro razvijen sistem takmičenja.

"Učenici osnovnih škola se takmiče u šestom pa u devetom razredu. Tu je jedan diskontitunitet. Udruženje nastavnika matematike je na okruglom stolu predložilo da se vrate opštinska ili regionalna takmičenja, da se radi na masovnosti i da se kroz veliki broj takmičara filtriraju najbolji. Možda ekipu birati ne kad stignu u deveti, već ih pratiti od šestog i spremati do kraja škole za takmičenja", predložila je Jovanović.

Bonus video: