Damjanović: Vozači da prilagode stil vožnje i balansiraju sa otporima

"Najjednostavniji način je da vozač dok vozi uvijek ima osjećaj da može dodatno da ubrza, da imamo rezervu snage. Da ne vozimo na velikom broju obrtaja", kazao je Damjanović u Bojama jutra

19173 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Auto-put je zahtjevan u smislu otpora koji treba savladati, ali najvažnije je da vozači prilagode stil vožnje i ne preopterećuju svoja vozila, rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti dr Milanko Damjanović, profesor bezbjednosti saobraćaja sa Mašinskog fakulteta.

On je kazao da su prokuvavanja i kvarovi uobičajene stvari koje se dešavaju u svim metropolama.

"Uzrok može da bude forsirana vožnja, vozači nisu u saznanju kolike su performanse njihovih automobila i opterete ih. Sami uslovi koji omogućavaju da vozimo većom brzinomn dodatno povećavaju otpor vazduha, tu je i otpor od uspona. Sve moramo uzeti u obzir. Moramo biti svjesni da vučne karakteristike zavise od sile koju možemo prenijeti na pogonske točkove, a nama je sila ovdje na zadnjim točkovima", objasnio je Damjanović.

Kako bi se izbjegle ovakve situacije Damjanović predlaže:

"Najjednostavniji način je da vozač dok vozi uvijek ima osjećaj da može dodatno da ubrza, da imamo rezervu snage. Da ne vozimo na velikom broju obrtaja".

Dodaje da rješenje nije uvijek sporija vožnja jer u nekim situacijama sa neprilagođenim stepenom prenosa može da ošteti vozilo.

"Stil vožnje je karakterističan za svakoga od nas i vrlo je važno da je vozač vješt. Najlošija varijanta je voziti vozilo na najvišim performansama i forsirati vozila", poručio je Damjanović.

Problem su i vozila koja se ne održavaju i kod kojih ima mogućih curenja. Onda je, kaže Damjanović, neminovno da dođe do zapaljenja.

Odgovarajući na pitanje kakav je problem pa se francuska vozila kvare i zapaljuju na naštem auto-putu Damjanović navodi da mi brojčani imamo najviše vozila francuskih proizvođača, te da se ona najviše uvoze.

"Ali su skupa za održavanje, pa ih ljudi ne održavaju kako treba".

Dodaje da je kod vozila koja su se zapalila vuča pretežno na prednjim točkovima.

"Naša masa opterećuje više zadnje točkove i to treba vozač da zna, da gubi u određenom dijelu i vučnu karakteristiku. Ovakvi događaji će se ponavljati, treba ih očekivati, a vozači treba da mijenjaju stil vožnje".

Dobar dio kvarova desio se kod tunela Vjeternik i Damjanović objašnjava da tu otpor treba smanjiti, jer je povećan uslijed uspona.

"Možda je ranije trebalo u upoznavanje sa auto-putem, režimima vožnje... Najbitnije je da balansiram otporima, u nekom momentu će biti dominantan otpor uspona, u nekom otpor vazduha."

Potencijalne probleme vidi u lošim vremenskim uslovima i nada se da je Služba za održavanje spremna.

"Biće problem kada krene snijeg i biće teško upravljati kočionim sistemo. Posebno iz pravca Kolašina ka Podgorici biće tesko korigovati brzine kretanja sa kočionim sistem uslijed lošeg prijajanja. Pretpostavljam da će biti perioda kada će zatvarati auto-put, jer možemo doći u situacije da se ne pitamo sa našim vozilom", rekao je Damjanović.

Bonus video: