Preventivnim uzimanjem probiotika ne može se spriječiti stomačni virus

"Hrana koja je najpogodnija za razvitak bakterija i mikroorganizama su meso jaja, mliječni proizvodi, riba, morski plodovi..."

7141 pregleda 0 komentar(a)

Stomačnog virusa ima tokom cijele godine, ali je zbog visokih temperatura učestaliji tokom ljetnjih mjeseci. Kada unesemo bakteriju u organizam stomačni virus mora da se razvije, to ne možemo izbjeći, rekla je u Bojama jutra doktorica Marija Mališić iz Doma zdravlja Budva.

Navodi da postoji više uzroka za nastanak virusa, a to su najčešće zaražena hrana, prljave ruke i zaražena voda.

"Mada svi mikroorganizmi mogu da uzrokuju stomačni virus. Hrana koja je najpogodnija za razvitak bakterija i mikroorganizama su meso jaja, mliječni proizvodi, riba, morski plodovi...".

Ona objašnjava da u organizmu imamo puno dobrih i loših bakterija i da do njihovog disbalansa može doći ukoliko promijenimo sredinu, unosimo novu hranu, ukoliko su velike vrućine i gubimo dosta tečnosti...

Probiotici su tada dobri, kaže Mališić, ali njihovo uzimanje neće spriječiti pojavu virusa ukoliko unesemo bakteriju.

"U tom slučaju obavezne su nadoknade tečnosti, ljekovi u vidu praškova u kesicama, ukoliko su simptomi znatno jači treba se javiti ljekaru. Kad imamo stomačni virus savjetuju se banane, pirinač, pečena jabuka i tost hleb. To su četiri namirnice koje nadoknađuju vlakna, ugljene hidate, daju snagu", rekla je Mališić.

Bonus video: