Kontakt sa fugu ribom bezopasan, u slučaju uboda ribe pauk otrov razgraditi vrelim stvarima

"Ova riba ima četiri izrazito velika i jaka zuba i po tome je dobila i ime. Za ovaj njen otrov kažu da je 1.200 puta jači od cijanida i nalazi se u unutrašnjim organima, u jetri i želudcu, tako da je opasno konzumirati ovu ribu ako nije termički dovoljno obrađena", kaže Joksimović

8018 pregleda 1 komentar(a)

Sam kontakt sa fugu ribom, odnosno srebrnoprugom napuhačom je apsolutno bezopasan. Opasan je otrov tetrodotoksin koji se nalazi u unutrašnjim organima, zbog čega je opasno konzumirati ovu ribu ukoliko nije stručno pripremljena.

To je u Bojama jutra na TV Vijesti rekao Aleksandar Joksimović iz Instituta za biologiju mora.

On navodi da nema mjesta panici i dodaje da je ova riba prvi put primijećena kod nas još 2008. godine, u blizini Budve, na dubini od 80 metara.

"Ova riba ima četiri izrazito velika i jaka zuba i po tome je dobila i ime. Za ovaj njen otrov kažu da je 1.200 puta jači od cijanida i nalazi se u unutrašnjim organima, u jetri i želudcu, tako da je opasno konzumirati ovu ribu ako nije termički dovoljno obrađena", kaže Joksimović.

Posljednji put je viđena prošle godine, kada je ulovljena i Institut je to naučno obradio u saradnji sa kolegama iz Instituta za ribarstvo iz Splita.

"Objavljena je i knjiga za ove vrste riba i rakova u sredozemnom moru i Jadranu sa svim nalazima i kratkim objašnjenjima".

Ističe da je poznato prisustvo ribe lava koja je već opasnija jer ima izrazito velike bodlje, a svaki dodir sa tim bodljama prouzrokuje opekotine i nelagodnost.

"Sa povećanjem temperature mora možemo očekivati i razne vrste rakova. Detektovali smo dvije vrste raka koji su se pojavili kod nas, to su takozvani plavi rak koji je prilično raširio svoje prisustvo. Nije opasan, ali najviše pravi probleme ribarima i ribarskim mrežama jer pojede sve što se u njima nađe i iskida mreže. Prisutan je u slanijim vodama, može se naći na ušću rijeke Bojane, u Tivatskim solilima..".

Najveće probleme, kaže Joksimović, do sada je pravila takozvana riba pauk zbog koje možete imati velikih problema.

"Ona se ukopa u plitkim dijelovima mora i ako nagazite njene dvije bodlje koje imaju otrov možete imati ozbiljnih problema. Na takve ubode nikako ne stavljati led i hladno već naprotiv što vrelije, jer visoka temperatura automatski razgrađuje otrov", preporučuje Joksimović.

Bonus video: