U Crnoj Gori boravi 108.000 turista, što je na nivou 80 odsto realizacije iz 2019.

"NTO prikuplja petkom podatke od lokalnih turističkih organizacija. To su sad preliminarni podaci, a zvanične podatke Monstata imaćemo za nekoliko mjeseci i to je jedan od problema", rekla je Tripković Marković

12416 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

S obzirom na to kakva su globalna kretanja situacija je krajnje neizvjesna i potpuno je van naše kontrole za razliku od pandemije kada nismo imali kontrolu, ali smo mogli da djelujemo mjerama.

To je u Bojama jutra na TV Vijesti rekla direktorica Nacionale turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković odgovarajući na pitanje da li je zabrinuta kada je u pitanju sezona.

"Sada geopolitička kriza potresa čitav svijet."

Tripković Marković je kazala da prema preliminarnim podacima u Crnoj Gori boravi 108.000 turista, što je na nivou 2021. godine i 80 odsto realizacije iz 2019. godine.

"NTO prikuplja petkom podatke od lokalnih turističkih organizacija. To su sad preliminarni podaci, a zvanične podatke Monstata imaćemo za nekoliko mjeseci i to je jedan od problema", rekla je Tripković Marković.

Sve primorske opštine su te koje generišu najveći broj turista, i osim Budve koja je prošlog petka zabilježila pad, sve bilježe rast, a ohrabruje i situacija na sjeveru.

Tripković Marković dodaje da se moraju sačekati podaci koji pristužu narednog petka kako bi se vidjelo da li je će situacija u Budvi ostati ista i da li je to trend.

"Što se tiče privrede, oni su dvostruko pritisnuti inflacijom, to je problem broj jedan koji tišti turizam. U smislu rasta cijena uvoznih namirica", navodi Tripković Marković.

Ističe da je budžet NTO krajnje smanjen i da su imali 300.000 eura za čitavu godinu i sva tržišta.

"Puno stvari smo uradili. Nje jednostavno kada dođe do takvog smanjenja. To je 14 odsto budžeta od prošle godine. Bili bismo mirniji da smo mogli da platimo digitalnu promociju, koja je izuzetno skupa", rekla je Marković.

Umjesto toga, dodaje, napravili su studijske posjete za 14 zemalja i predstavili se sa 600 turoperatora.

Bonus video: