Rađenović: Zagovaramo poštovanje Zakona, na teritoriji Budve nije izdato nijedno rješenje za izvođenje žive muzike

Rađenović kazao da je Stari grad Budva 2019. proglašen tihom zonom što znači da buka ne bi trebal da prelazi 35 decibela u večernjim satima, ali da građani pristaju na 65 propisanih Zakonom o turizmu, što ugositeljima nije dovoljno

7647 pregleda 5 komentar(a)

Odluka Opštine Budva kojom je Stari grad Budva proglašen tihom zonom i Zakon o turizmu su u koliziji.

To je, između ostalog, u Bojama jutra kazao Ljubomir Rađenović iz Mjesne zajednice Gospoština.

Stanovnici Starog grada pokušavaju u saradnji sa Komunalnom policijom i ugosisteljima da riješe postojeći problem buke.

Rađenović navodi da zagovaraju pridržavanje zakona i da su apsolutno zadovoljni zakonskim okvirom koji treba da se ispoštuje.

"Ugostitelji iz čijih objekata je konstatovana problem su imali drugu argumentaciju i kazali su da se njima ne sviđaju zakonska rešenja i da je 65 decibela propisanih Zakonom o turizmu malo", rekao je Rađenović.

Ističe da je Opština u januaru 2019. godine donijela odluku gdje se Stari grad proglašava tihom zonom što znači da buka tokom dana ne bi smjela da pređe 40 decibela, a u večernjim satima 35.

"Zakon o turizmu definiše da jačina buke na tri metra od ugostiteljskog objekta može da bude do 65 decibela. Mi smo kao građani i predstavnici MZ pristali da se držimo Zakona i dali smo svesrdnu pomoć da se to ispoštuje i razvije svijest kog ugostitelja", kaže Rađenović.

Dodaje da se tokom šest održanih sastanaka došli do nečega što nisu znali, jer kako kaže, srž problema nije samo u Komunalnoj policiji koja ne može da sprovede red.

"Već se nalazi u procesu izdavanja rešenja za rad gdje takođe imamo zakonsku regulativu. Na teritoriji Budve ima predatih 16 zahtjeva za izdavanje rešenja za izvođenje žive muzike, a nemate nijedno izdato rešenje. Drugi problem je što imamo terase koji se nalaze na mjestima na kojima to nije predviđeno".

Oni traže od Komunalne inspekcije da od 12-20 spornih lokala Budvi traži da prezentuju elaborat kada su u pitanju limitatori buke.

"Iz Opštine imamo jedino i isključivo komunikaciju sa Komunalnom policijom. Za ovako važno pitanje treba nam jaka institucionalna podrška, ne možemo mi kao građani da sprovodimo Zakon bez podrške organa vlasti. Na poslednjem sastanku smo donijeli zaključak da nemamo više podršku u lokalnoj samoupravi i obratili smo se više ministarstava, ministarstvu ekonomije i turizma i očekujemo i od njih podršku", poručio je Rađenović.

Bonus video: