TV Vijesti: Komunikacija otkrila uloge i zadatke Lazovića i Milovića u kavačkom klanu

Kao pripadnici ove grupe označeni su još Radoje Živković, Nikola Spasojević, Milan Vujotić i Duško Roganović, koji su u bjekstvu

18150 pregleda 9 komentar(a)
Privođenje Lazovića, Foto: Boris Pejović
Privođenje Lazovića, Foto: Boris Pejović

Odbjegli vođa kavačkog kriminalnog klana, Kotoranin Radoje Zvicer, koristeći kodna imena Born i Komita od septembra 2020. do početka marta 2021. godine, komunicirao je putem skaja sa službenikom Agencije za nacionalnu bezbjednost Petrom Lazovićem čija kodna imena su bila Junior i Komandos eks Junior te njegovim bivšim kolegom Ljubom Milovićem koji je u bjekstvu, i koji je koristio kodna imena Zli poručnik i Oficir.

To piše u spisima predmeta u koje je Televizija Vijesti imala uvid. Prema ovoj dokumentaciji Zvicer je označen kao organizator kriminalne grupe, dok su pripadnici Lazović i Milović, ali i Slobodan Kašćelan i Radovan Mujović, koji se nalaze u istražnom zatvoru, te Radovan Pantović za kog se vjeruje da je jedan od ključnih Kavčana.

Kao pripadnici ove grupe označeni su još: Radoje Živković, Nikola Spasojević, Milan Vujotić i Duško Roganović, koji su u bjekstvu.

Na osnovu do sada prikupljenih dokaza, Lazović i Milović se sumnjiče da su postupajući po Zvicerovim uputstvima na teritoriji Crne Gore, Hrvatske i država zapadne Evrope, Skandinavije, Južne Amerike, Afrike i Australije učestvovali u krijumčarenju veće količine kokaina i hašiša.

U međunarodnom švercu koji je organizovao Zvicer, kako se u dokumentima navodi, učestvovali su još Živković, Kašćelan, Vujotić, Spasojević, Mujović, Roganović i Pantović.

Specijalno tužilaštvo, Petra Lazovića i Ljuba Milovića sumnjiči da su za potrebe kriminalne grupe nabavljali oružje. Za ove tvrdnje osim komunikacije, kao dokaz su pribavljene fotografije. Na jednoj, koju je Milović navodno poslao Zviceru, članovi kriminalne grupe poziraju sa oružjem.

Osim droge i oružja, Lazović i Milović se sumnjiče i da su od druge polovine novembra 2020. godine do februara 2021. sa nepoznatim članovima Zvicerove grupe prokrijumčarili veće količine cigareta.

"Mi imamo Manchester na raspolaganju i mogli bi pod maskom da ga uvezemo u BiH da ga provučemo na Ilino brdo na crnogorskoj i tvojoj strani... Ja bih imao transportnu firmu i vozača. I imam carinu i našu i bosansku pod kontrolom... Mogli bi od 500-1000 kartona nedjeljno da prebacimo do Bosne...", piše u spisima predmeta.

Specijalno tužilaštvo Lazovića tereti da je Zviceru dostavljao informacije o policijskim aktivnostima. I te sumnje proizlaze iz njihove komunikacije.

"Brate, da ti javim, sada sam bio na dogovor oko aktivnosti ujutro u HN. Ono od ranije se ujutro realizuje, hapsi se 6 lica, oko Roganovića. Ne dira se Duško kao što sam ti rekao, ali oko njega lica da", piše u spisima predmeta.

Zvicer se sumnjiči da je od početka novembra do 9. decembra 2020. godine u Beogradu iz bezobzirne osvete naredio ubistvo Milana Ljepoje, za kog je vjerovao da je učestvovao u pokušaju njegovog ubistva u Kijevu.

Ljepoja je, prema dokazima, na prevaru dovezen do kuće u Ritopeku, gdje je mučen, zadavljen žicom, a zatim su, piše u tužilačkim spisima Veljko Belivuk i pet članova njegove grupe tijelo Ljepoje raskomadali I samljeli, a fotogrfije kao dokaz poslali Zviceru. Za ovaj zločin plaćeni su po 35 hiljada eura.

U tužilačkim spisima navodi se i da je Zvicer naredio da se 21. oktobra 2021.godine ispred zgrade kotorske policije likvidira Jovan Vukotić, koji prema operativnim podacima policije važi za vođu škaljarskog klana.

Zločin je spriječen hapšenjem Petra Mujovića, kojem je, kako piše, Kašćelan obezbijedio oružje, a Vujotić ga savjetovao da Vukotića sačeka ispred kotorske policije. Mujović je uhapšen i na kraju osuđen na pet mjeseci zbog neovlašćenog držanja oružja.

Bonus video: