Santa Maria in Punta u Budvi čuva obrise arhitekture iz devetog vijeka

"Na sjevernom zidu nalaze se autentični latinski natpisi iz perioda kada je osnovana crkva, to je 840. godina. Osnovali su je benediktinci a takođe se nalaze još tri natpisa iz različitih perioda pretpostavlja se da su to periodi kada je crkva obnavljana"

3062 pregleda 1 komentar(a)

Na rtu, iliti na latinskom “in punta”, u zidinama Starog grada Budve stoji rijedak primjerak građevine iz preromaničkog perioda - crkva Santa Maria in Punta koja čuva autentične obrise arhitekture iz 9. vijeka.

"Prati liniju samih bedema, dakle nalazi se kao i kompleks crkava kad je riječ o starom gradu Budve u njenom jugoistočnom dijelu ali sama pozicija crkve je jugozapad. Prati konfiguraciju terena i postavljena je nepravilno u poziciji jug-sjever. Na ovom sjevernom zidu nalaze se autentični latinski natpisi iz perioda kada je osnovana crkva to je 840. godina. Osnovali su je benediktinci a takođe se nalaze još tri natpisa iz različitih perioda pretpostavlja se da su to periodi kada je crkva obnavljana..", objasnila je u Bojama jutra direktorica JU "Muzeji i galerije Budve" Lucija Đurašković.

Za ovaj kulturno-istorijski spomenik vezuju se dvije legende, prica Đurašković.

"Jedna od njih je ta da je potstaknuta gradnja jer su monasi iz Bogorodice Ratačke predali Budvanima u to doba jednu vrlo vrijednu, čudotvornu ikonu Bogorodice što im je bio neki značin i znak da treba da grade i sagrade tu crkvu. Druga je malo zanimljivija legenda a tiče se jedne galije koja se iznenada pojavila nad Budvom i u njoj su bili eto monasi duge kose i brade, pretpostavlja se da su to monasi koji su došli iz Španije iz svetilišta Madona Nera sa grbom zlatnog goluba i da su vidjeli grad i da li uopšte u gradu žive Hrišćani. Da bi to provjerili postavili su ikonu Bogorodice sa dvije svijeće. Smatrali su da ako stanovnici grada prihvate ikonu, da znači da je znamenje neko da postoje Hrišćani, a ako ne da je suprotno. Tako da su Budvani to smatrali kao čudo koje se desilo i to su smatrali da na ovom mjestu treba sagraditi hram i posvetiti je Bogorodici", rekla je Đurašković.

Crkva Santa Marina in Putna pretvorena je u galerijski prostor u ljetnjim mjesecima, sada se ovdje može pogledati izložba „Put ka apstrakciji u crnogoskom slikarstvu“.

Može se prepoznati nekoliko faza građenja iz različitih perioda. Na istočnoj strani je, u periodu romanike, dozidan kula-zvonik četvrtaste osnove.

Crkvi, koju su u 14. vijeku preuzeli Franjevci, zbog same pozicije prijete vlaga, morska so i kiša, zato se pripremaju konzervatorski radovi koji će zaštititi ovu sakralnu građevinu.

Bonus video: