Koliko bi koštala dionica Mateševo-Andrijevica: Većina novca bi se morala obezbijediti od kredita i iz budžeta

Druga dionica je duga 23,5 kilometra i manje je zahtjevna u odnosu na izgrađenu dionicu od Smokovca do Mateševa jer ima manji broj objekata

49213 pregleda 52 komentar(a)
Sa auto-puta, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa auto-puta, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Gradnja druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice najranije bi mogla početi za dvije godine i po sadašnjim projekcijama koštala bi preko 500 miliona eura, kazao je Televiziji Vijesti direktor Direktorata za puteve u Ministarstvu kapitalnih investicija Miroslav Mašić.

On kaže da je 200 miliona spremna da bespovratno da Evropska unija (EU) dok bi se ostatak mogao obezbijediti od kredita i iz budžeta.

Prioritetna dionica auto-puta Smokovac-Mataševo otvorena je 13. jula.

Međutim, da bi projekat vijeka koji je Crnu Goru koštao milijardu eura, u potpunosti ostvario svoj ekonomski potencijal, neophodno je što prije krenuti u gradnju preostalih dionica.

Vlada je 2018. krenula u izradu tehničke dokumentacije za izgradnju naredne dvije dionice, kaže u razgovoru za TV Vijesti Mašić.

To je dionica Mateševo-Andrijevica i obilaznica oko Podgorice.

Mašić očekuje da ćemo idejne projekte i elaborate imati već krajem ove godine, nakon čega će se krenuti u izradu glavnog projekta.

Druga dionica je duga 23,5 kilometra i manje je zahtjevna u odnosu na izgrađenu dionicu od Smokovca do Mateševa jer ima manji broj objekata.

Mašić kaže da će tek glavni projekat dati pravu vrijednost radova na osnovu cijena koje tada budu važile, ali da je izgledno da će cijena nove dionice biti viša od 500 miliona eura.

Dobra vijest je što EU želi da potpuno finansira izradu projektne dokumentacije za drugu dionicu.

Turisti, ali i domaći vozači, izgradnju preostalih dionica vide kao nužnost, ali nisu optimisti po pitanju rokova.

Ministarstvo finansija je u srijedu uplatilo kineskoj Eksim banci treću ratu kredita za prvu dionicu auto-puta od 40,62 miliona dolara. U eurima, ova rata je iznosila 31,27 miliona, što predstavlja uštedu od 8,56 miliona eura zbog hedžing aranžmana koji je Crna Gora zaključila prošle godine.

Bonus video: