Davidović: Zbog gubitka tri velika tržišta dolazi do odstupanja u broju gostiju u Budvi

“Značajno bolje se krećemo u velikom broju opština, a pad je jedini u Budvi. Teško je to nadomjestiti. Uspjeli smo tokom maja jer ti nedostaci nisu bili veliki”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i turizma

12783 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Znali smo da će na nas imati veliki uticaj agresija Rusije na Ukrajinu i gubitak tri velika tržišta. Ti gosti su voljeli da dolaze na budvansku rivijeru i zbog toga dolazi do odstupanja u broju gostiju u Budvi, rekao je u Bojama jutra državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i turizma Damir Davidović.

On je kazao da u Budvi trenutno boravi 36.000 gostiju, dok ih je u Crnoj Gori 143.000.

“Značajno bolje se krećemo u velikom broju opština, a pad je jedini u Budvi. Teško je to nadomjestiti. Uspjeli smo tokom maja jer ti nedostaci nisu bili veliki”, rekao je Davidović.

Ističe da je zaključak da se pod hitno mora početi sa pripremom naredne sezone.

“Trebalo je da radimo više na avio dostupnosti, marketinške aktivnosti je trebalo okrenuti prema nekim drugim tržištima. 2020. nas je naučila da moramo biti pažljivi u analizi. Najgora sezona u istoriji. Na vezi smo sa hotelijerima, za sada ne dolazi do otkazivanja rezervacija uslijed povećanja broja kovid slučajeva. Sami turisti su navikli da posle dvije godine iskustva sa koronom svi lakše živimo s njim. Sezona protiče dobro”, tvrdi Davidović.

Kaže da je špic sezone u toku i da je sve živnulo nakon 15. jula.

“Na granicama bilježimo podatke koji prevazilaze 2019. Tradicionalno, najvise gostiju je iz regiona. Gosti iz Izraela su u Budvi na trećem mjestu, što pokazuje koliko je važna avio dostupnost”.

Dodaje da se na sjeveru se bilježi rast gostiju iz Zapadne Evrope.

“Fokus svih nas treba da bude da Crnu Goru moramo okrenuti prema zapadnim tržištima. Ne znači da mi treba da odustanemo od regiona. Plan je da ćemo morati da podvučemo crtu sa privredom, da vidimo kakva su njima iskustva i ciljevi”, kaže Davidović.

Objašnjava da su gosti iz Zapadne Evrope visokoplatežni i putuju tokom cijele godine.

Zbog toga, kaže Davidović, mora se djelovati sinergijski.

Bonus video: