Španjola dobija svoju adekvatnu prenamjenu

Arhitekta Vuk Čvoro navodi da je Španjola jedan od simbola grada i da raduje incijativa lokalne uprave i aktivista da ona ostane u društvenom vlasništvu i da ostane javni prostor koji će biti uređen i pretvoren i jednu značajnu kulturno-muzejsko-turističku lokaciju

5181 pregleda 5 komentar(a)

Projekat rekonstrukcije tvrđave Španjola u Herceg Novom, koji podrazumijeva njenu prenamjenu u kulturni hab je završen i u fazi je dobijanja saglasnosti Uprave za kulturna dobra.

Predstoje arheološka istraživanja, ali i obezbjeđivanje sredstava za taj posao.

Ministarstvo kulture i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sproveli su Međunarodni konkurs za inovativno idejno rješenje revitalizacije kulturne baštine – Tvrđave Španjola.

"Tvrđava Španjola ili Gornji grad kako je ranije nazivano ovo impresivno utvrđenje iz 16. vijeka poslije dugog niza godina traženja najboljeg rješenja za rekonstrukciju i valorizaciju, dobija svoju adekvatnu prenamjenu", kazao je Jovan Subotić iz Opštine Herceg Novi.

Projekat revatilizacije Španjole je primjer adekvatnog djelovanja svih neophodnih stručnih službi i javnih institucija u projektu u koji su uključeni domaći stručnjaci raznih profila jer je u ovakvim objektima obnova infrastrukture i konzervacijska rekonstrukcija izuzetno zahtjevna zbog očuvanja potpune kulturološke vrijednosti cijelog objekta, kaže Subotić.

Arhitekta Vuk Čvoro navodi da je Španjola jedan od simbola grada i da raduje incijativa lokalne uprave i aktivista da ona ostane u društvenom vlasništvu i da ostane javni prostor koji će biti uređen i pretvoren i jednu značajnu kulturno-muzejsko-turističku lokaciju otvorenog tipa bez takozvanih ekskluzivnih sadržaja i isključivanja lokalne zajednice kako je to bio slučaj sa nekim prethodnim privatizacijama kulturno-istorijskih objekata.

Bonus video: