Rovčanin: Restrikcije i povećanje cijene struje su malo vjerovatni

"Crna Gora je možda jedina u regionu koja nije osjetila energetsku krizu. Veoma je važno da građani shvate poruku kao potrebu za dodatnom disciplinom", rekao je Rovčanin

16437 pregleda 66 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Resrikcije su malo vjerovatne kao i povećanje cijena struje, rekao je direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin u Bojama jutra na TV Vijesti.

Kazao je da je cilj njihovog saopštenja pozivanje na oprez.

"Građani su navikli da EPCG garantuje stabilnu isporuku... Crna Gora je možda jedina u regionu koja nije osjetila energetsku krizu. Veoma je važno da građani shvate poruku kao potrebu za dodatnom disciplinom i oprezom", rekao je Rovčanin.

Objašnjava da uvozimo struju u visini od preko 90 miliona eura.

"Uvozimo struju za 500 eura, prodajemo građanima za 40 eura i terete toga preuzima EPCG. U junu i julu imamo povećanje distributivnih potrošača. U ovom momentu ćemo uvesti struje u visini od preko 90 miliona eura. Struja je veoma skupa roba, a prognozira se da će biti veće", kazao je Rovčanin.

Rovčanin je apelovao da građani na jesen ne pređu da se griju na na struju, jer bi tako stvorili dodatni trošak.

"Moj apel građanima je da podijelimo teret ove energetske krize. Imamo jako lošu hidrološku situaciju, sve nedostajuće količine smo primorani da uvozimo. Svaki kilovat koji je ušteđen je veoma važan".

Kao primjer mjere štednje navodi podešavanje klime na 24 stepena umjesto na 16, što donosi uštedu od 35 odsto.

"Građani da ne koriste skupu energiju za nešto što im nije potrebno. EPCG se bori da njihov račun ostane stabilan i da imaju kontinuirano snabdijevanje energijom", poručio je Rovčanin.

Bonus video: