Došlo do povećanja cijena autobuskih karata, broj transfera opao

Dokić navodi da je sezona kratka i da je špic od mjesec dana nedovoljan zbog čega se mora raditi na privlačenju gostiju

6874 pregleda 5 komentar(a)

Gradski i prigradski autobuski saobraćaj funkcioniše na uobičajnom nivou, ali je zbog nedovoljnog broja putnika smanjen broj polazaka linija, rekao je u Bojama jutra Davor Dokić iz NVO Klaster.

Dokić navodi da imaju nekoliko vrsta prevoza, linijski i vanlinijski prevoz koji obuhvata turističke izlete, transfer... gdje je znatno manji broj transfera.

"Što se tiče linijaša, kolege koje rade međumjesne, međugradske i međunarodne linije tražile su od Ministarstva da im se prepolovi broj polazaka jer nema dovoljno putnika i Ministarstvo im je izašlo u susret. Što se tiče gradskog i prigradskog saobraćaja on funkcioniše na nekom uobičajenom nivou, mada moramo da konstatujemo da negdje otprilke do 20. jula bio vidljiv manji broj gostiju", rekao je Dokić.

Navodi da je došlo do povećanja cijena karata od 30 odsto.

"Ministar finansija Aleksandar Damjanović je reagovao i donio odluku gdje je smanjio akcize na 40 odsto, pa nakon toga dodatnih još 10 odsto tako da je akciza od 440 eura po toni prepolovljena i sada je 220 eura po toni. Da nije toga gorivo bi u jednom trenutku bilo preko dva eura jer na akcizu ide PDV, međutim Vlada je prepoznala da je prevoz putnika u drumskom saobraćaju najteže pogođen svim ovim i donijeli su mjere da nam koliko toliko olakšaju položaj", objasnio je Dokić.

Ističe da je i dalje prisutan problem nedostatka parking prostora, a da je taj problem najveći u Budvi.

"Činjenica je da moramo da poradimo na nekim stvarima, moramo da smislimo neke nove momente, detalje, moramo jednostavno Budvu da promijenimo da bi dobili nove goste i produžili sezonu", poručio je Dokić.

Navodi da prevoznici imaju dobre autobuse.

"Prevoznik Vujović iz Danilovgrada ima autobuse kojih ne može da se postidi ni u Španiji, Francuskoj, Italiji. Ostali prevoznici imaju veoma dobre autobuse. Ima tu ljudi koji imaju slabiji vozni park ali generalno kada se gleda bezbjednost i sigurnost turističkih, linijskih autobusa tvrdim da je među boljim u Evropi", rekao je Dokić..

Bonus video: