Opozicija problematizuje što je sve u rukama Đukanovića: Izbore će raspisati kada odgovara DPS

Očekivana i zakašnjela - tako u Demokratskom frontu i Demokratskoj Crnoj Gori, ocjenjuju jučerašnju odluku Ustavnog suda kojom je odgađanje izbora u 14 opština proglasio neustavnim

31269 pregleda 27 komentar(a)
Đukanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Đukanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nakon što je juče Ustavni sud saopštio da je odgađanje lokalnih izbora neustavno, iz opozicije problematizuju to što je sada sve u rukama predsjednika države i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

I dok oni poručuju da će Đukanović izbore raspisati onda kada odgovara njegovoj partiji, iz Građanskog pokreta URA ne znaju koji bi scenario mogao biti najrealniji.

Danas nije nastavljena ni sjednica Skupštine na kojoj je, između ostalog, trebalo da se glasa o izboru četiri člana Sudskog savjeta.

U opoziciji tvrde da parlamentarna većina otežava deblokadu pravosuđa, dok iz vlasti poručuju da u nju vjeruju.

Očekivana i zakašnjela - tako u Demokratskom frontu i Demokratskoj Crnoj Gori, ocjenjuju jučerašnju odluku Ustavnog suda kojom je odgađanje izbora u 14 opština proglasio neustavnim.

Iz najveće političke partije DPS, poručuju da za sada neće komentarisati ovu odluku.

Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić, međutim, kaže da se potvrdilo kako nedostaje adekvatan zakonodavni okvir za objedinjavanje izbora.

Hoće li se izbori održati 23. oktobra, ili tek naredne godine, još je neizvjesno.

Kako sada stvari stoje o tome će odlučiti predsjednik države.

Građanima i Briselu obećana je deblokada pravosuđa. I dalje nemamo kandidate za četvoro sudija Ustavnog suda, a sjednica Skupštine na kojoj se očekuje izbor četiri člana Sudskog savjeta, danas nije nastavljena.

Hoće li poslanici sjutra glasati o izboru članova Sudskog savjeta, Rezolucijama o agresiji Rusije na Ukrajinu i genocidu u Pivi i Velici, kao i o parlamentarnim istragama o Možuri i dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra, zvanično se ne zna.

Na sajtu Skupštine stoji samo najava da će se sjutra održati sjednica o izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Spekuliše se da bi se na toj sjednici mogao naći i novi predlog DPS, SDP (Socijaldemokratska partija) i URE da Zeta postane samostalna opština.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević najavljuje krivičnu prijavu protiv predsjednice Skupštine ukoliko u dnevni red uvrsti, kako se izrazio, antizetske zakone.

Bonus video: