Dedeić: Ni otvaranje novih rampi na Sozini ne bi pomoglo, saobraćajnica ne može da primi toliki broj vozila

"Naši operateri kada primjete da će kolona da dođe do tunela Sozina sa južne strane, da se stvori gužva, imaju obavezu da zatvore naplatne rampe, da ne propuštaju vozila dok se saobraćajnica prema raskrsnici za Sutomore ne isprazni dovoljno da može da primi još određeni broj vozila", pojašnjava Dedeić

15351 pregleda 26 komentar(a)
Tunel Sozina (ilustracija), Foto: Shutterstock
Tunel Sozina (ilustracija), Foto: Shutterstock

Prvi dan avgusta donio je kilometarske kolone ka tunelu Sozina. Za 17 godina ovakve gužve još nijesu viđene ističu iz Monteputa. Tog dana za prolaz se čekalo i po nekoliko sati.

"Dan koji je nezapamćen u tunelu Sozina, imali smo nezapamćene kolone, to su kolone koje se protežu od Ulcinja. To je nepregledna kolona sve do tunela Sozina", kaže direktor sektora Jasmin Dedeić.

Zbog velikog broja automobila i stvaranja gužvi na ovoj raskrsnici, ka Sutomoru i Petrovcu, prije dva dana rampe su morale biti zatvarane, što je dodatno usporilo putovanje.

"Naši operateri kada primjete da će kolona da dođe do tunela Sozina sa južne strane, da se stvori gužva, imaju obavezu da zatvore naplatne rampe, da ne propuštaju vozila dok se saobraćajnica prema raskrsnici za Sutomore ne isprazni dovoljno da može da primi još određeni broj vozila", navodi Dedeić.

Dedeić ističe da ni otvaranje novih naplatnih rampi ne bi pomoglo u ovoj situaciji.

"Naš propusni kapacitet je dovoljno dobar čak i veći nego što raskrsnica Sutomore može da primi vozača i vozila. I da imamo 10 rampi više, ne bi bilo potrebe jer sama saobraćajnica ne može da primi toliki broj vozila", smatra on.

Zato savjetuje da se izbjegava period od 10 do 14 časova, naročito kada je primjetan veći broj putnika.

"Posljednih 10 dana bilježimo oko 169 hiljada prolazaka to je nekih pet odsto više nego 2021. godine a preko šest odsto više nego 2019. godine. Bilježimo porast broja prolazaka kroz tunel Sozina", ističe Dedeić.

Ovog ljeta osim građana Crne Gore, Sozinu najviše koriste gosti iz Srbije, BIH, Poljske, Mađarske i Ruminije. Od početka godine do 1. avgusta ovim tunelom prošlo je oko milion i 704 hiljade vozila.

Bonus video: