Spajić: Nasljednicima u Vladi smo ostavili sjajnu finansijsku situaciju, novac smo trošili na pravi način

Njegov pokret Evropa sad uskoro će, kaže, predstaviti plan kako da prosječna zarada u Crnoj Gori bude hiljadu eura. Kazao je i da će učestvovati na većini izbora koji su u 14 opština raspisani za 23. oktobar

28580 pregleda 93 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Dok iz Ministarstva finansija najavljuju da nas čeka novo zaduženje od najmanje 170 miliona eura i za to krive prethodnu vlast, bivši ministar finansija Milojko Spajić poručuje da su nasljednicima u Vladi ostavili sjajnu finansijsku situaciju.

Spajić je u intervjuu TV Vijesti izbjegao da konkretno odgovori da li se osjeća odgovornim zbog najavljenog zaduživanja, ali je ustvrdio da su novac trošili na pravi način.

Njegov pokret Evropa sad uskoro će, kaže, predstaviti plan kako da prosječna zarada u Crnoj Gori bude hiljadu eura. Kazao je i da će učestvovati na većini izbora koji su u 14 opština raspisani za 23. oktobar.

''Pokušavamo fizički da obiđemo sve opštine gdje će se održati lokalni izbori 23. oktobra i nadamo se da ćemo na većinu njih i izaći", kazao je on.

Kakve rezultate očekujete u Podgorici?

Sudeći po fidbeku građana, sigurno da jako dobro stojimo u svim opštinama, a naročito u Podgorici

Dok nas aktuelna vlast upozorava na moguću neizvjesnu jesen, Vi govorite da je moguće podići prosječnu platu na hiljadu eura. Kako je to, po Vašem mišljenju, izvodljivo, pogotovo imajući u vidu trenutne okolnosti?

Ukoliko se sjećate, u oktobru prošle godine, praktično cjelokupna politička scena je govorila o tome da je 450 eura minimalne zarade bajka, da je prosječna zarada 700+ eura bajka, tako da, ja se ne bih previše izletao, posebno na mjestu ovih ljudi koji to pričaju. Mislimo da je to potpuno realno i imamo plan kako da dođemo do toga. Ubrzo ćemo prezentovati čitav plan.

Ali šta podrazumijeva taj plan, da li su tu u pitanju neka nova zaduživanja, s obzirom na to da mi nemamo toliki profit, da je sad plata od hiljadu eura na nivou mašte?

Pa vidimo da i ova Vlada upravo ta koja želi da se zaduži i ima u planu da se zaduži dvije i po milijarde i to je jedina reforma koju oni planiraju za sledeće dvije i po godine. Apsolutno nisu ništa radili ni na prihodnoj ni na rashodnoj strani. Mi smo ostavili sjajnu situaciju, imate minus od samo 33 miliona za prvih pola godine. Usporedno, i smo očekivali nekih 172 miliona eura za prvih pola godine minusa deficita i to je sjajan rezultat i stvarno ne znam odakle su ocjene da finansije ne stoje dobro.

Ministar Aleksandar Damjanović je kazao da je, zbog neodgovornog ponašanja prethodne administracije, novoj ostavljena, kako se izrazio, dubioza od 170 miliona. U septembru nas čeka i rebalans budžeta. Da li se vi osjećate odgovornim zbog svega toga?

Ministarstvo finansija je dalo zvaničan podatak da je minus 33 miliona eura. Onda ministar finansija kaže da je minus 170 miliona eura. Ja ne znam sada ko govori neistinu, ili koza ili rog.

CGO je nedavno objavio da ste za 16 mjeseci kao ministar potrošili skoro 28 hiljada eura za smještaj i reprezentaciju. Da li je to odgovorno trošenje državnog novca?

Pa vidite, za samo dva sata bahaćenja, onog otvaranja autoputa, vi ste potrošili praktično istu cifru koju smo mi tad potrošili za godinu i po dana rada, putovanja po svijetu, braneći interese finansija Crne Gore. Vi znate da smo mi takvim radom došli do toga da smo sačuvali 18 miliona eura hedžingom i profitirali preko 120 miliona eura istim ugovorom.

Kada je formirana kompanija TO Montenegro, rekli ste da će to Crnu Goru koštati nula eura, a na kraju je Vlada dala 30 miliona. Jeste li pogriješili što ste ugasili staru aviokompaniju i formirali novu?

Mi smo investirali 30 miliona eura u Air Montenegro kao Vlada i kupili smo, recimo, 17 miliona eura dva aviona, koji su tada koštali 17 miliona, a sada već koštaju 30 miliona eura. Vi vidite da mi, čak i da likvidiramo danas tu kompaniju Air Montenegro, koja je vrlo vrijedna turističkim interesima Crne Gore, i da je likvidiramo danas, mi bismo mogli da povratimo svih 30 miliona i vi po tome vidite da to nije trošak, već investicija.

Zašto ste se reklamirali na RTS-u, da li je to rasipanje novca ili je to neko vraćanje dugova Srbiji?

Ne znam za reklamiranje na RTS-u osim Air Montenegra, kompanije koja je samostalno donijela odluku da se tamo reklamira, pretpostavljam samo zato što je Srbija najveće tržište za Air Montenegro, tako da mislim da je to jedna logična korporativna odluka.

Bonus video: