I dalje se ne zna kako će ko glasati o nepovjerenju Vladi

Nazire se da je Vlada definitivno bez podrške u parlamentu ali možda neće pasti 19. avgusta

4939 pregleda 3 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Uoči sjednice Skupštine 19. avgusta na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi premijera Dritana Abazovića, u Građanskom pokretu URA imaju samo jednu nedoumicu.

"Ili postoji dogovor između gospodina Alekse Bečića i Mila Đukanovića, to znači da Vlada pada i u tom slučaju nova koalicija će odlučivati na koji način će se formirati nova Vlada. Ako taj dogovor ne postoji, onda je očigledno da će se trenutna Vlada jedino, po mom mišljenju, tome da pripremi prvo datum i poslije preduslove elementarne za raspisivanje svih izbora koji predstoje", kazala je poslanica GP URA Božena Jelušić.

I predsjednik beranskog Odbora SNP-a Tihomir Bogavac optužio je Demokrate da će, u saradnji sa DPS-om, srušiti Vladu i tako, kako tvrdi, poništiti Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić upitao je Demokrate da li su spremni da suprotno izjavi časti koju su sami potpisali, sa DPS-om ruše reformsku Vladu, koja, po njegovom mišljenju, postiže ozbiljne uspjehe.

Demokrate s druge strane ponavljaju da će odluku o tome donijeti na Predsjedništvu partije uoči sjednice parlamenta, ali i ističu da će, ako SNP nastavi sa bljuvotinama, njihova odluka biti veoma laka.

Demokrate kažu i da Temeljni ugovor može prestati da važi samo ako se usaglase obje strane – i Vlada, i crkva i dodaju da se sigurno neće pravdati SNP-u koji ih je, kako kažu, prevario i napravio Vladu s DPS-om.

U međuvremenu, DF uporno predlaže resetovanje odnosa unutar većine od 30. avgusta 2020. godine i organizaciju parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora u jednom danu, kroz model tehničke Vlade. Ipak, u URI smatraju da nema smisla razgovarati o svim ovim opcijama dok se ne vidi kako će ko glasati na sjednici parlamenta.

"Sve prije toga je, čini mi se, pravljenje računa bez krčmara", rekla je Jelušić.

Iako nema sumnje da će ova Vlada pasti, poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić nije siguran da će se to dogoditi na sjednici 19. avgusta.

"Zbog toga što je riječ o nelegitimnoj Vladi koja je došla mimo izborne volje građana 30. avgusta, ali je pitanje kada će se to dogoditi – da li će to biti 19og avgusta ili ubrzo nakon toga, to će da vidimo", rekao je Milačić.

I politički analičar Zlatko Vujović je za agenciju Mediabiro ocijenio da je pad Vlade neizbježan.

"Makar na bazi onoga što čujemo ovih dana na bazi saopštenja, da one partije koje nisu podržavale Vladu, koje su van parlamenta, su spremne da glasaju za pad Vlade i samim tim otvore mogućnosti za pad ove i izbor nove", naveo je Vujović.

Vujović ipak ne isključuje mogućnost da se dođe u svojevrsnu pat poziciju od koje bi profitirao Abazović.

"Može se desiti opcija da ne bude dovoljno glasova za smjenu njegove Vlade, pa da se na taj način pošalje poruka slično kao što su je slali iz DF-a. Oni nisu glasali za pad Vlade Krivokapića, ali su izašli iz Skupštine i rekli – mi ne podržavamo ovu Vladu, ali nećemo glasati ni za njen pad".

U tom slučaju Vujović tvrdi da bi Abazović morao podnijeti ostavku jer nema podršku parlamenta.

Bonus video: