Vlada obećala, a ispalate naknada za novorođenčad još nisu počele

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, nadležnog za izmjene zakona, Televiziji Vijesti poručili su da informacije o ovom pitanju potražimo u septembru, pošto su, kako ističu, zaposleni u tom resoru na odmoru

13303 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ni gotovo dva mjeseca otkad je Vlada obećala naknade za novorođenčad, njihova isplata nije počela. Osim rebalansa budžeta, kojim bi trebalo da se opredijeli novac za to socijalno davanje, kasne i izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje bi definisale naknade.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, nadležnog za izmjene zakona, Televiziji Vijesti poručili su da informacije o ovom pitanju potražimo u septembru, pošto su, kako ističu, zaposleni u tom resoru na odmoru.

Za to vrijeme demografska slika i dalje je sumorna, pa je trend negativnog prirodnog priraštaja nastavljen i u ovoj godini.

"Trideset odsto djece živi u granicama siromaštva, svaki četvrti građanin u zoni siromaštva, tako da u jednom siromašnom društvu koje je i politički pocijepano, imamo situaciju da nema stabiliteta i nema prosperiteta, što su preduslovi da se porodica uvećava i da se povećava broj stanovnika", rekao je za televiziju Vijesti demograf Miroslav Doderović.

Populizam, kaže Doderović, neće podstaći natalitet, pa poziva politilčare da se ozbiljno posvete rješavanju ovog pitanja.

"Treba vidjeti da se u društvu napravi socijalno izdrživi model, gdje bi mladi bračni parovi bili posebno u centru pažnje", smatra Doderović.

Populističke ili ne, naknade za novorođenčad dobro će doći, a ako ikad krenu da se isplaćuju, biće po 1.000 eura u opštinama sa negativnim i 500 eura u onim za pozitivnim priraštajem.

Opširnije u video prilogu...

Bonus video: