Kolektor bi Limu vratio stari sjaj, ali na njegovu dugo najavljivanu gradnju još se čeka

"Moja generacija, a da ne kažem za starije pila je vodu sa ove rijeke. Danas da popijem gutljaj vode iz Lima rizikovao bih da se otrujem", kaže Rifat Kajabegović, ekološki aktivista.

9990 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa rijeke Lim, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti
Detalj sa rijeke Lim, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti

Rijeka Lim koja protiče kroz četiri opštine na sjeveru Crne Gore i dalje kroz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, najzagađenija je u Bijelom Polju, tvrde tamošnji ekološki aktivisti.

Iako bi kolektor, po mišljenju mnogih, rijeci vratio stari sjaj, na njegovu dugo najavljivanu gradnju još se čeka. Iz Opštine Bijelo Polje nema glasa o tome, a sagovornici Televizije Vijesti tvrde da je građevinska dozvola istekla, a novac potrošen.

"Moja generacija, a da ne kažem za starije pila je vodu sa ove rijeke", prisjeća se Rifat Kajabegović, ekološki aktivista.

Danas bi, kaže Kajabegović, da popije gutljaj vode iz Lima rizikovao da se otruje. Prije 30 godina, limske plaže bile su pune, a sada puste.

"Bijelo Polje je najveći zagađivač, do Bijelog Polja, do Ribarevina voda je druge kategorije, odavde od Bijelog Polja, pa nadalje voda više nije ni kategorisana. Znamo da nije čista i da je zagađena. Osamdeset odsto ribljeg fonda je izgubljeno, to je sigurno. To su individualni kanalizacioni sistemi i lokalni zagađivači, odnosno nesavjesni građani koji odlažu otpad na obalama rijeka", kaže Kajabegović.

Zašto se stalo sa realizacijom druge faze izgradnje kolektora i zašto ga Bijelo Polje još nema, iz Opštine nam nijesu odgovorili. Nevladin aktivista i bivši član komisije za ocjenu elaborata studije procjene uticaja na životu sredinu Milorad Mitrović tvrdi da je građevinska dozvola za izgradnju postrojenja istekla, a da se novac potrošio.

Iako je projekat postrojenja naišao uglavnom na odobravanje, protestovalo se zbog izbora lokacije, jer je njegova izgradnja planirana na plodnom poljoprivrednom zemljištu u bjelopoljskom naselju Potkrajci.

"Nama je u cilju da se taj kolektor ne radi ovdje, a ne da se ne radi uopšte. Na ovom području gravitira pet hiljada stanovnika. Devedeset odsto tih stanovnika se bavi poljoprivredom", objasnio je Zihno Omerović, jedan od organizatora protesta.

Bonus video: