Bešović: Situacija sa vazduhoplovima za gašenje požara rezultat zapuštenog stanja u posljednjih 15 godina

Postoje određeni uslovi kada se može zatražiti pomoć od susjednih država. Ne možete je tražiti za neke manje požare, a znate da kod njih - posebno u Hrvatskoj - imaju probleme sa požarima. Ono što je problem i njima i nama jeste nedostatak resursa

14149 pregleda 17 komentar(a)
Helikopteri tokom nedavnih gašenja požara u Boki Kotorskoj, Foto: Siniša Luković
Helikopteri tokom nedavnih gašenja požara u Boki Kotorskoj, Foto: Siniša Luković

Kada su pitanju vazduhoplovi za gašenje požara to je nešto u što mora da se stalno ulaže, jer se do sada nedovoljno ulagalo. Sve ovo što se sada dešava rezultatat je zapuštenog stanja u posljednjih 10 ili 15 godina, rekao je nakon posljednjih velikih požara u Crnoj Gori Miodrag Bešović, direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

On je gostijući u Bojama jutra Televizije Vijesti naglasio da je planu nabavka novih helikoptera.

"Sada postoji tendecija da se oni više aktiviraju za gašenje požara. Srbija je nedavno dobila helikoptere koji su nosivosti 5.000 litara, a poređenja radi kanader koji Hrvatska posjeduju nosi samo 1.000 litara više. Premijer Dritan Abazović je najavio ukoliko i dalje bude na toj poziciji da će insistirati da se kupe dva nova višenamjenska helikoptera", dodao je Bešović.

Bešović
Bešovićfoto: Printscreen YouTube/TV Vijesti

Naveo je da MUP trenutno raspolaže sa jednim vazduhoplovim, tipa "Air Tractor", koji može da nosi 3.000 litara vode, a da i dva helikoptera Vojske Crne Gore učestvuju u gašenju požara.

Šta je sa ostalim vazduhoplovima?

"Ostali su u fazi povravke, to je problem sa kojim je javnost već duži period upoznata, a mi ulažemo dodatne napore kako bismo ih što prije osposobili. Ipak, to ne znači da će biti kratak period. Vjerujte, već razmišljamo o narednoj godini. Strani serviseri produžavaju rokove za djelove, servise i ostalo... Rat u Ukrajini je poremetio čitavo tržište", kaže Bešović.

Povezani članci

12. Avgust 2022.

Vatru gasi i voda i srce

Kanader iz Hrvatske? Postoje uslovi kada se može zatražiti pomoć

Prethodnih dana je najavljen dolazak kanadera iz Hrvatske koji bi učestvovao u gašenju požara u Crnoj Gori, ipak, od toga nije bilo ništa, iako je njegov dolazak najavio čak i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

"Postoje određeni uslovi kada se može zatražiti pomoć. Ne možete je tražiti za neke manje požare, a znate da u susjednim državama - posebno u Hrvatskoj - imaju probleme sa požarima. Ono što je problem i njima i nama jeste nedostatak resursa", smatra Bešović.

Kaže da Hrvatska ima osam vazduhoplova.

"Ali trenutno su im raspoloživa samo dva. To je taj problem oko servisiranja i održavanja vazduhoplova za gašenje požara,a ujedno to je i jedan od najtežih poslova sa kojim se piloti bave", kaže Bešović.

Kakva je trenutno situacija sa požarima u Crnoj Gori?

"Trenutno stanje je stabilno, ali postoje određena mjesta gdje su požari i dalje aktivni", naveo je Bešović.

Koliko je teško utvrditi uzrok požara, tačnije da li je u pitanju bio ljudski faktor?

"Ako se u datom momentu ne vidi da je u pitanju ljudski faktor nakon toga sve teže ide. Što se tiče požara u Baru on je izbio u blizini pruge, tako da postoji mogućnost da je neko iz voza bacio cigaretu ili su možda varnice iz voza izazvale požar. Kada se spoje svi parametri, dugotrajne suže i jak vjetar onda je lako izazvati požar", objasnio je Bešović.

Najlošije opremljeni vatrogasci sa sjevera

Bešović kaže da su u zavisnosti od budžeta vatrogasci u Crnoj Gori različito oprepljemi.

"Najlošije stanje je na sjeveru, ali vjerujte i u djelovima zemlje gdje su bolje oprtemljeni to nije dovoljno. Oprema za jednog vatrogasca košta i po nekoliko hiljada eura, a da ne pominjemo tehničke mogućnosti vozila, starost kamiona. To je nešto u šta moramo da ulažemo, jer kao što vidimo svaka naredna godina će zbog klimatskih promjena biti sve teža kada su u pitanju požari", zaključio je Bešović.

Bonus video: