povodom jučerašnje tragedije na cetinju

Šaban: Policija odmah došla na lice mjesta

"Ako je događaj prijavljen u 15 i 30 časova, a službenici u 15 i 33 časova bili na licu mjesta, uspjeli da obezbijede u kratko vrijeme lice mjesta, da zaštite građane od mogućih posljedica djelovanja izvršioca krivičnog djela, teško je iznijeti stav da policija nije reagovala na vrijeme", kazao je Šaban u Vijestima u pola sedam

62175 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Šef Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Dalibor Šaban kazao je da je policija juče odmah došla na lice mjesta i preduzela sve radnje da ga obezbijedi.

"Ako je događaj prijavljen u 15 i 30 časova, a službenici u 15 i 33 bili na licu mjesta, uspjeli da obezbijede u kratko vrijeme lice mjesta, da zaštite građane od mogućih posljedica djelovanja izvršioca krivičnog djela, teško je iznijeti stav da policija nije reagovala na vrijeme", kazao je Šaban u Vijestima u pola sedam.

On je rekao i da je vrijeme od momenta kada Vuk Borilović počeo sa ubistvima "otprilike oko 15 i 23", ali da to treba da se utvrdi i "gdje je on prema sadašnjim podacima prvo na monstruozan način lišio života dvoje maloljetnje djece a nakon toga upućuje hice u majku koja je podlegla kasnije povredama".

"Radi dolaska specijalizovane jedinice koja je obučena za rješavanje najtežih bezbjednosnih situacija i da zaštiti građane koji su se nakon pucnjave nalazili u blizini lica mjesta", kazao je on.

Prema njegovim riječima, otežavajuća je sama karakteristika terena, te da u tom naselju postoji mnogo kuća koje su na maloj udaljenosti i gdje je izvršilac koristio poluautomatsku lovačku pušku koja je po karakteristikama upravo za te uslove opasna.

"Na lice mjesta je odmah pristupio redovan sastav OB sa interventnim sastavom iz drugih gradova. Uspjeli smo da sve preventivne aktivnosti usmjerimo na sprečanje težih krivičnih djela", kazao je Šaban.

On je istakao da je akciju predovodio dežurni starješina i da su pristupili provjeri navoda i da je prilikom prilaska licu mjesta Borilović odmah upotrebio vatreno oružje koje je "na direktan i protivpravan način ugrožavalo živote policajaca i građana".

"Policijski službenici su odmah reagovali i uzvratili iz vatrenog oružja i tom prilikom je polijacaj zadobio povrede u predjelu glave i nalazi se u bolnici. Izviđajne radnje ukazuju da je jedan projektil teško ranio V.B. a postoji i sumnja da je od posljedica tog projektila i stradao", kazao je Šaban.

Pored tijela usmrćenog napadača Vuka Borilovića, kako je kazao, pronađene su četiri čaure.

Istakao je i da ono što je utvrđeno u procesu kojim je rukovodila tužiteljka Višeg tužilaštva zbog istrage ne može saopštiti.

Na pitanje da li je utvrđeno ko je usmrtio Borilovića, šef cetinjske policije je kazao da je uvjeren da će tužilačko policijska istraga utvrditi sve okolnosti u vezi sa tim i da će utvrditi da li je smrt nastupila "usljed projektila koji je ispaljen od strane policije ili usljed upotrebe vatrenog oružja od strane N.K.".

Kako je kazao, u vezi sa Borilovićem ranije nije prijavljen nijedan događaj, ni od strane porodice "u odnosu na njegovo neuobičajeno ponašanje, jer bi policija u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzela mjere radi sprječavanja toga lica i provjere u odnosu na to lice"

Šaban je rekao i da je Borilović bio lovac, te da je imao uredno izdat oružni list.