Laković: Policajci gotovo nikad ne vježbaju pucanje, krizne i taktičke situacije

Advokat Miloš Vuksanović smatra da se u vidu mora imati stanje svijesti Kaluđerovića, koji je prema nekim navodima bio u prijateljskim i kumovskim odnosima sa stradalima

21159 pregleda 45 komentar(a)

Policijski službenici nedovoljno ili gotovo nikad ne vježbaju pucanje, nedovoljno koriste naoružanje, vježbaju krizne i taktičke situacije. To možemo objasniti činjenicom da je služba prilično birokratizovana, malo pažnje se poklanja operativnim strukturama, ocijenio je u Bojama jutra stručnjak za bezbjednost Miodrag Laković

Laković smatra da je policija na Cetinju reagovala efikasno, u skladu sa situacijom jer se na licu mjestra pojavila tri minuta nakon obavještenja.

"To je kratko vrijeme odaziva i oni su svojim pojavljivanjem vjerovatno doprinijeli da ne bude više žrtava. Sam podatak da su došli bez dugog naoružanja, pancira i zaštitne opreme govori o tome da su bili izloženi velikom riziku i da procedure koje bi trebalo da štite policajce nisu dovoljno razrađene, odnosno da nemaju dovoljno opreme koja bi im poslužila za intervenciju u ovakvim situacijama", rekao je Laković.

Navodi da bi lokalna jedinice policije trebalo da ima zaštitnu opremu, a nema je.

"Policijski službenici su dužni da se izlažu riziku, ali taj rizik ne bi trebalo da bude nesrazmjeran, a on to jeste ako nemaju zaštitnu opremu u policijskom autu. Oni se dovode u nesrazmjeran rizik po njihov život i zdravlje", ističe Laković.

Dodaje da je policajca poslužio malo faktor sreće, ali i njegova vještina jer je pogodio napadača Vuka Borilovića iz poluautomatskog pioštolja.

"Policijski službenici nedovoljno ili gotovo nikad ne vježbaju pucanje, nedovoljno koriste naoružanje, vježbaju krizne i taktičke situacije. To možemo objasniti činjenicom da je služba prilično birokratizovana, malo pažnje se poklanja operativnim strukturama", objašnjava Laković.

Poručuje da bi država i MUP trebalo da imaju više senzibiltita kada su u pitanju operativne službe, te da se prema njima usmjere resursi prije nego prema kabinetima.

"Jer ako kažemo da je borba protiv kriminala i bezbjednost građana najvažnija onda to ne bi smjelo da bude samo deklarativno".

Advokat i član Tužilačkog savjeta Miloš Vuksanović kazao je da se trenutno raspolaže informacijama koje nisu sto odsto sigurne, te da se javnost uzburkača.

"Prema onome što do sada znamo i nekoj vjerovatnoći u koju sada vjerujem, čini mi se da u postupanju Nenada Kaluđerovića koji je navodno i po riječima tužioca lišio života masovnog ubicu ne možemo govoriti ni o čemu drugom osim o nužnoj odbrani, čak i u slučaju da je to lice bilo ranjeno. Moramo da imamo u vidu jednu situaciju, da se stavimo u poziciju onih koji su prisustvovali toga dana ovom događaju, posebno ako su tačne informacije da je Kaluđerović bio u prijateljskim i kumovskim odnosima sa stradalima. Moramo u vidu imati stanje njegove svijesti", rekao je Vuksanović.

Bonus video: