Burdžović: Političari doprinijeli da ambijent u kome živimo bude jedan od okidača da se desi tragedija

Burdžović poručila da ona i sve njene kolege svjedoče da je već duže vrijeme jako povećan broj sudsko-psihijatrijskih pacijenata

14740 pregleda 24 komentar(a)

Višestruko ubistvo na Cetinju izazvalo je muk kod svih normalnih i zdravih građana, dovelo do toga da se svi zamislimo, a najveći znak pitanja bi trebalo da bude kod vlasti, političara koji su doprinijeli da ambijent u kome živimo bude jedan od glavnih okidača da se desi ovakva tragedija.

To je u Bojama jutra rekla specijalista psihijatrije dr Maida Burdžović.

"To ne konstatujem ja, to su istorijski dokazane činjenice da se ovakve vrste tragedija isključivo dešavaju u posebnim prilikama i socioekonomskim situacijama. Živimo u društvu koje je stvorilo priliku da se desi tragedija", istakla je Budržović.

Ona navodi da je ovo tragedija ne samo za porodice ubijenih, već i za porodicu onog koji je izvršio taj čin, sugrađane i samo društvo.

Komentarišući informaciju koja se pojavila u medijima da je napadač Vuk Borilović tog dana imao zakazan psihijatrijski pregled, Burdžović kaže da licitacija o pojedinim detaljima ove tragedije govori o nesposobnosti stručnjaka da stanu na kraj takvim dezinformacijama i da u ovom trenutku ukažu na važnost toga da svaki detalj bude iskazan tamo gdje je potrebno.

"Ali ako je u kontekstu da se isključivo i samo iskaže neki krivac i on stavi na stub srama, ja odgovorno tvrdim da su krivi svi."

Dodaje da ona i sve njene kolege svjedoče da je već duže vrijeme jako povećan broj sudsko-psihijatrijskih pacijenata.

"Neke od mojih kolega su ambulantu zamijenili sudnicom, pa istovremeno rade sudsko-psihijatrijska vještačenja u vremenu kada je potrebno da budu u ambulanti", kaže Burdžović.

Postavlja pitanje zašto se, ako su svi svjedoci da se broj takvih pacijenata značajno povećao, psihijatri ne sjete da apeluju na zdravstvene vlasti i da se davno započeto završava.

"Poslednja priča o sudsko-psihijatrijskih bolnici u zatvoru je bila 2016. godine, po mojim informacijama i bilo je rečeno da će biti završena 2019. godine. Tada je izgledala daleko 2019., a mi sada u 2022. i ne postoji bolnica u sklopu zatvora", navela je Burdžović.

Bonus video: