ANB: Bezbjednosne provjere Kurtija još nijesu okončane

"Do okončanja predmetne procedure generalni inspektor ne može ostvariti pristup tajnim podacima s obzirom da je bezbjednosna provjera uslov za izdavanje dozvole za pristup klasifikovanim podacima i odnosi se na jasno definisane kategorije fizičkih i pravnih lica", navodi se u odgovoru ANB-a

18165 pregleda 16 komentar(a)
Kurti, Foto: Privatna arhiva
Kurti, Foto: Privatna arhiva

Artan Kurti, ni skoro mjesec nakon što je imenovan za generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) nema dozvolu da pristupi tajnim podacima tajne službe.

Razlog tome je, piše u odgovorima dostavljenim Televiziji Vijesti, što bezbjednosne provjere Kurtija još nijesu okončane.

"Do okončanja predmetne procedure generalni inspektor ne može ostvariti pristup tajnim podacima s obzirom da je bezbjednosna provjera uslov za izdavanje dozvole za pristup klasifikovanim podacima i odnosi se na jasno definisane kategorije fizičkih i pravnih lica", navodi se u odgovoru ANB-a.

Šta će pokazati bezbjednosne provjere nije poznato, ali jeste da je ovaj Ulcinjanin do sada osuđivan dva puta na zatvorske kazne od po 10 mjeseci.

Kurti je kao maloljetnik osuđivan jer je u februaru 2004. hicima iz pištolja pokušao da ubije sugrađanina Rikarda Oroša, ali i kasnije, kao 22-godišnjak i to zbog nanošenja teške tjelesne povrede u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Deset godina kasnije Kurti je pokrenuo sudski postupak za rehabilitaciju, odnosno brisanje iz kaznene evidencije, pa je sada i zvanično neosuđivano lice. Takav njegov status premijer Dritan Abazović prikazao je članovima Vlade kada je Kurtija predlagao za generalnog sekretara ANB-a.

"Cijeneći stručne kvalifikacije i radno iskustvo, smatram da predloženi kandidat predstavlja adekvatno kadrovsko rješenje za vršenje predmetne funkcije", šiše u predlogu Abazovića.

U Vladinom rješenju o imenovanju piše da se ono može tužbom osporiti pred Upravnim sudom u roku od 20 dana od dana prijema rješenja”. Da li je tužbom pokrenut spor, odgovor iz Upravnog suda nijesmo dobili.

Bonus video: