Hakerski napadi na Vladu: Najsofisticiraniji do sada, a stručnjaci kažu da nema kriptovanih podataka u sistemima

"Modus operandi hakera je takav da nakon šifrovanja podataka u vašem uređaju traže određena sredstva. Većinom je to u bitkoinima odnosno virtuelnim valutama"

20179 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hakeri su sa za sada nepoznate lokacije tokom noći napali informacionu infrastrukturu Vlade Crne Gore, s namjerom da kriptuju podatke koji su pohranjeni u sistemu. Stručnjaci tvrde da u tome nijesu uspjeli, iako preliminarni podaci pokazuju da se radi o najsofisticiranijim napadima koji su se do sada desili u Crnoj Gori.

"Sa sigurnoću mogu da kažem da nema kriptovanih podataka u tim vladinim sistemima", rekao je za Televiziju Vijesti Dušan Polović iz Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost - MJU.

Zbog svega pristup sajtovima javne uprave i sudova neko vrijeme bio onemogućen.

"To su sajt Vlade, portal e-uprave i ne govorimo samo o sajtovima, tu je sistem za razmjenu podataka jako bitan, mejl, Vladin server i puno toga još... Pojedini sistemi imaju svoju zaštiti, kao što su pravosuđe, odbrana kao što je MUP", dodao je Polović.

Policija je pokrenula istragu kako bi utvrdili odakle je došao hakerski napad I sta mu je cilj

"Modus operandi hakera je takav da nakon šifrovanja podataka u vašem uređaju traže određena sredstva. Većinom je to u bitkoinima odnosno virtuelnim valutama kako bi vam dali program za dekripciju podataka", objasnio je Jakša Backović, rukovodilac grupe za suzbijanje visokotehnoloskog krininaliteta u Upravi policije.

Opširnije u video prilogu...

Bonus video: