Ustavni sud i vanredni izbori: Partije će nekako morati da postignu konsenzus i izaberu makar jednog sudiju

Zbog odlaska sudije Ustavnog suda Miodraga Iličkovića u penziju 13. septembra, dolazi do njegove blokade, jer ostaje samo troje od sedmoro sudija. To znači da se ne mogu održati ni legitimni izbori, jer Ustavni sud posljednji daje riječ o žalbama na izborni proces

12878 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog pada Vlade najrealnije rješenje su vanredni parlamentarni izbori za nekoliko mjeseci, jer je teško očekivati da će bilo ko fomirati neku Vladu koja bi duže trajala. Međutim, da bi izbori bili legitimni, partije će nekako morati da postignu konsenzus i izaberu makar jednog sudiju Ustavnog suda. Kako suprostavljene stranke gledaju na to i kada bi se najranije mogao deblokirati Ustavni sud.

"Znam da je politički život u Crnoj Gori živopisan i kad god dođem kod vas otkrivam neke nove nijanse", šaljivo je nedavno konstatovao evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, prilikom posjete Podgorici.

Nova nijansa je da zbog odlaska sudije Ustavnog suda Miodraga Iličkovića u penziju 13. septembra, dolazi do njegove blokade, jer ostaje samo troje od sedmoro sudija. To znači da se ne mogu održati ni legitimni izbori, jer Ustavni sud posljednji daje riječ o žalbama na izborni proces.

"Na taj način dolazimo u mogućnost da uđemo u određeni politički haos kada je izborni proces u pitanju", kaže Mileta Radovanić iz Građanskog pokreta URA.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović smatra da bi "takvi izbori svakako imali deficit legitimiteta, jer se prosto nemamo Ustavni sud kao posljednju instancu u izbornim sporovima".

Vujović za to krivi URU i premijera Dritana Abazovića...

Opširnije u video prilogu...

Bonus video: