Tri Vlade pale za dvije godine, nijedna nije donijela odluku da li će se aerodromi dati u koncesiju

Državi hitno treba novac, a 100 miliona eura koje bi se dobilo odmah, lako bi se potrošilo jer je Skupština nedavno usvojila nekoliko odluka o povećanju plata, penzija i socijalnih davanja, a neke dažbine su smanjene, tako da imamo rupu u budžetu koju moramo popuniti

25879 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Postupak davanja Aerodroma Crne Gore u koncesiju počeo je još prije tri godine.

Predsjednik odbora direktora Eldin Dobardžić smatra da što prije treba staviti tačku na to...

"Taj proces treba na neki način okončati, da se priča o koncesiji zaustavi ili da se izabere jedan od ponuđača i potpiše koncesija", kazao je Dobardžić.

Imamo tri ponuđača - kompanije iz Amerike i Južne Koreje i konzorcijum turske i francuske kompanije. Poziv za koncesiju uključivao je tri stavke: da se u budžet odmah mora uplatiti 100 miliona eura, da se u modernizaciju oba aerodroma mora investira 200 miliona i da se 15 odsto profita na godišnjem nivou uplaćuje kao koncesiona naknada.

Dok nadležni još ne odlučuju kojim putem krenuti, stanje na aerodromu u Tivtu je neodrživo, upozoravaju putnici koji su letjeli ovog ljeta.

"Manja gužva pravi kolaps. Ljudi se guraju i guše. Nista nije obilježeno, nema dovoljno sjedišta ni za djecu, starije ili osobe sa invaliditetom. A saobraćaj i parking su van pameti. A sve to poslije ponižavajućih višesatnih kolona kroz grbaljska sela, gdje obećavaju magistralu svako malo...", navedeno je u jednom postu na Fejsbuku.

Novinar dnevnog lista "Vijesti" Goran Kapor ističe da za koncesiju postoje imovinski problemi, jer mještani Tivta i Opština potražuju zemljište u zahvatu Aerodroma.

S druge strane, državi hitno treba novac, a 100 miliona koje bi se dobilo odmah, lako bi se potrošilo jer je nedavno Skupština usvojila nekoliko odluka o povećanju plata, penzija i socijalnih davanja, a neke dažbine su smanjene, tako da imamo rupu u budžetu koju moramo popuniti.

"Najbolje bi bilo naći dobrog koncesionara, koji bi razvijao taj Aerodrom kao što je slučaj sa beogradskim aerodromom, pri tom naravno vodeći računa da ne dobijemo koncesionara koji u blizini već ima neke aerodrome. Pred Vladom je teška odluka, ali koja se mora donijeti, odlaganje od tri godine nije donijelo ništa, samo je uvećalo probleme...", istakao je Kapor.

Velika šansa je propuštena prije pet godina, tvrdi Dobardžić.

"Mi smo propustili idealnu šansu u 2017. godini, kada su aerodromi bili u jako dobroj finansijskoj situaciji, kada su imali oko 40 miliona na računu, kada je Evropska banka za obnovu i razvoj bila spremna da sa 25 miliona eura uđe u taj proces totalne rekonstrukcije Aerodroma u Tivtu, koja bi uključivala i izmještanje one saobraćajnice, to je bila idealna šansa i ona se tada nije iskoristila", rekao je Dobardžić.

"Sada Crna Gora teško može uzeti neki novi kredit, jer naš javni dug se već nalazi na nekoj gornjoj granici", poručuje Kapor.

S druge strane, pojedini građani Tivta bune se zbog namjere Vlade da da aerodrome u koncesiju a zbog toga su i protestovali.

"Koncesijom država omalovažava Tivćane, govori da mi nemamo kadar, da ne znamo da upravljamo svojim resursima i da će to bolje uraditi neki stranac. Naravno, ne politikom koja je dosad bila uhljebljavanje i političko zapošljavanje", kaže građanka Tivta Sandra Sindik.

A povodom nedavne smjene direktora Aerodroma Crne Gore Gorana Jandreoskog, Dobardžić je rekao da je imao više od godinu vremena da se pokaže, te da su izostali rezultati koji se tiču nekih unutrašnjih stvari u kompaniji.

Bonus video: