Zenović: Biti politički svjestan i dati politički stav ne znači imati partijsku pripadnost

Književnica Tanja Stanojević smatra da treba da se zapitamo koliko intelektualizma ima oko nas, jer su "sve to "naklapanja" i usvojene floskule koje kruže u društvenom ambijentu i javnom diskursu i ne vidim da smo kao društvo intelektualno sazreli bez obzira na sve refome koje smo sproveli"

5339 pregleda 6 komentar(a)

Biti intelektualac znači biti budan, biti svjestan poliitčkog i društvenog konteksta u kom se ljudi nalaze i stalno apelovati i ukazivati na one stvari koje mogu biti društveno, normativno, vrijednosno problematične, smatra politikolog Predrag Zenović.

On je gostujući u Bojama jutra istakao da intelektualca karakteriše hrabrost.

"Mislim da je vrlo važno da imamo ljude koji su hrabri, jer hrabrost karakteriše intelektualca. Nije to čovjek koji je završio velike škole i koji je nužno formalno obrazovan, nego čovjek koji promišlja stvarnost oko sebe i ima hrabrost da svoj stav iznese javno", kazao je Zenović.

Književnica Tanja Stanojević navodi da je naše društvo anti-intelektualistički nastrojeno, bez obzira koliko se svi u javnosti izdaju za intelektualce.

"Nedostaje nam obrazovanja i samosvijesti. Kada gedamo našu društvenu zbilju možemo da se zapitamo koliko intelektualizma ima. Sve su to "naklapanja" i usvojene floskule koje kruže u društvenom ambijentu i javnom diskursu i ne vidim da smo kao društvo intelektualno sazreli bez obzira na sve refome koje smo sproveli. Sve sprovodimo proforme, nema progresa, koji je jedan od karakteristika intelektualca", kazala je Stanojević.

Zenović ističe i da biti politički svjestan i dati politički stav ne znači imati partijsku pripadnost.

"A kod nas je to nažalost u jednom društvu koje nema visok stepen političke kulture izjednačeno. Sve su teme političke, odnose se na društvo i zajednicu i nužno je da uvijek o tim temama imamo ljude koji kritičku promšljaju. Te teme se ne odnose samo na politiku, nego na društvo, ekonomiju...".

Bonus video: